ipak se desilo

Iza Druga gimnazije u Sarajevu postavljen tenk: Otpori građana da se nađe adekvatnija lokacija za ovaj spomenik nisu urodili plodom

Hronika 16.09.24, 12:55h

Iza Druga gimnazije u Sarajevu postavljen tenk: Otpori građana da se nađe adekvatnija lokacija za ovaj spomenik nisu urodili plodom
Iako je u planu godinama, spomenik je doživio brojne otpore s različitih strana pa je njegovo postavljanje stalno odgađano. Spomenik je ideja autora Nebojše Šerića Šobe

 

 


U jutarnjim satima na mjesto gdje će biti spomen-obilježje bosanskim specijalcima odreda "Bosna" u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu stigao je tenk. 


Radovi su počeli krajem jula i još uvijek traju, a investitor projekta je Grad Sarajevo. 


Spomen-obilježje će se sastojati iz više dijelova, a riječ je o uništenom tenku neprijateljske vojske, pet bronzanih bista bosanskih specijalaca, te betonski zid obložen granatnim pločama s uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika specijalne jedinic policijskog odreda "Bosna". 


Inicijativa da se u park postavi tenk, koji su pripadnici specijalne policije zarobili 1992. godine od snaga tadašnje Jugoslavenske narodne armije u sarajevskom naselju Stup, pokrenuta je 2016. godine.


Iako je u planu godinama, spomenik je doživio brojne otpore s različitih strana pa je njegovo postavljanje stalno odgađano.


Nevladine organizacije su tražile da se izgled spomenika promijeni, kao i njegova lokacija smatrajući neprikladnim da djeca kroz školski prozor ili na "velikom odmoru" gledaju tenk.


Iz Ministarstva za boračka pitanja KS ranije su sopćili da je uništeni tenk neprijateljske vojske simbol smrtne opasnosti.


- Ovaj spomenik čuvat će sjećanje na specijalnu jedinicu "Bosna", te nositi više poruka - saopćeno je ranije. 


 Spomenik je ideja autora Nebojše Šerića Šobe.

 

 

(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI