Danas održali protest

Roditelji tvrde: Vlada KS dezavuiše javnost, umjesto institucije, NVO preuzima brigu o radionici ‘Mjedenice'

Hronika 13.09.24, 18:48h

Roditelji tvrde: Vlada KS dezavuiše javnost, umjesto institucije, NVO preuzima brigu o radionici ‘Mjedenice'
Roditelji su 15. augusta obaviješteni da svoju djecu ne dovode na radionicu 2. septembra

 

 

Ni protest ispred Zavoda za specijalno obrazovanje Mjedenica nije rezultirao pomakom. Naime, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji u velikom su problemu jer je već 15 dana obustavljeno održavanje radno-okupacionih terapija. Iako su iz Vlade Kantona Sarajevo saopćili da će radionice za odrasle biti ponovo održavane, roditeljima nije udovoljeno jer Vlada u sve uključuje nevladinu organizaciju, kažu za N1. Da li se na ovaj način umjesto institucionalne brige, skrb o ovoj ranjivoj kategoriji prepušta nevladinom sektoru?


Iako za djecu s poteškoćama u razvoju radionice u Zavodu za specijalno obrazovanje znače mnogo za njihovu edukaciju, rehabilitaciju i socijalizaciju, vrata ove ustanove svih proteklih dana za njih su bila zatvorena. Zbog toga su ispred zgrade održali protest. Roditelji ogorčeni. Kažu, ni u ratnom periodu vrata za djecu nisu bila zatvorena. Sada jesu.

 

“Imaju razne psihosomatske probleme, roditelji ih non-stop vode po domovima zdravlja. Ko će odgovarati za duševnu bol naše djece? Znači… jedna djevojčica je čupala svoju kosu. Njena majka je poslala sliku pun je kauč njene kose. Ona je bila užasnuta”, rekla je Amela Mešić, predstavnica roditelja korisnika radionice.

 

Roditelji su 15. augusta obaviješteni da svoju djecu ne dovode na radionicu 2. septembra. Trenutna situacije rezultat je novih zakonskih normativa i odluke kantonalne Vlade i resornog ministarstva da od sada nevladina organizacija održava ove radno-okupacione terapije. Tome se roditelji protive. Bez rezultata.

 

“Zakonski više nema uporišta i svih ovih godina dok je bila radno-okupaciona terapija u Mjedenici to je bilo nezakonito u sklopu Ministarstva odgoja i obrazovanja. Tu se radi o osobama koje imaju 25, 35 ili 45 godina i zakonski oni ne mogu dobijati dozvolu kroz ministarstvo koju su do sada dobijali”, dodao je Nihad Uk, premijer KS.

 

Mnogima je jasno da bez obzira koliko godina takva djeca imaju njihova potreba uvijek ostaje ista. Roditelji ovakve izjave premijera smatraju diskriminirajućim.


A nakon protesta održana je sjednica Vlade i izdato je saopćenje.

 

“Vlada Kantona Sarajevo danas je održala sjednicu na kojoj je donijeta odluka o nastavku rada pomenutih radionica. Ova odluka je rezultat pažljivo planiranih koraka, uključujući osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, sklapanje ugovora s udruženjem koje uživa povjerenje korisnika radionica i njihovih roditelja, te dobijanje saglasnosti Islamske zajednice za korištenje prostora gdje su do sada realizirane radionice”, istakli su iz Vlade KS.

 

Očito je da se u saopćenju Vlade implicira da roditelji odobravaju uključivanje udruženja u održavanje radionica; no oni šalju drugačiju poruku:

 

“Smatramo da je totalno neopravdano da se jedna institucija zamijeni sa nevladinom organizacijom. Smatramo da niti jedna NVO nema kapacitet, nemam redovno finansiranje, nema stručni kadar potreban pri radu ove radionice. Radionica djeluje od 1986 godine i u prostorijama koje koristi besplatno jer je od Vakufske direkcije BiH”, dodala je Amela Mešić, predstavnica roditelja korisnika radionice.

 

Zbog toga roditelji smatraju da ovakvim saopćenjima Vlada i resornosno ministarstvo dezavuišu javnost. Traže da Vlada preuzme Zavod Medjenica u punom kapacitetu i obimu. Očito je da u ovom trenutku sve ide u suprotnom smjeru. Zato roditelji jasno poručuju da djecu neće poslati u ponedjeljak na radionicu. Pokrenut će i sudske postupke, a obratili su se i uredu ombudsmena za ljudska prava.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI