Reformska agenda

Oglasila se Delegacija EU u BiH: Propuštena prilika za prvu bezuslovnu ratu iz Plana rasta

Front 25.07.24, 14:40h

Oglasila se Delegacija EU u BiH: Propuštena prilika za prvu bezuslovnu ratu iz Plana rasta
- Podstičemo domaće vlasti da bez daljih odlaganja dostave Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku. Komisija nastavlja, po potrebi, pružati podršku nadležnim organima u završetku ovog posla - poručili su

Iz Evropske unije su se oglasili povodom činjenice da Bosna i Hercegovina još nije dostavila Evropskoj komisiji konačnu verziju Reformske agende - što je bio preduslov za ostvarenje prve tranše Plana rasta - koja bi za BiH vrijedila približno 70 miliona eura.

 

Stoga, naglašavaju iz Delegacije EU, velika je vjerovatnoća da Bosna i Hercegovina neće već nakon ljeta dobiti prvu bezuslovnu ratu prefinansiranja u iznosu od 7%, sto predstavlja propuštenu priliku za značajan iznos ranog finansiranja, piše N1.

 

- Podstičemo domaće vlasti da bez daljih odlaganja dostave Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku. Komisija nastavlja, po potrebi, pružati podršku nadležnim organima u završetku ovog posla - poručili su.

 

Pojasnili su da se prva tranša Plana rasta može isplatiti tek nakon što se Reformska agenda dostavi i formalno međusobno usaglasi između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine.

 

Napomenuli su da je Plan rasta podržan novim finansijskim instrumentom, odnosno, Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, u vrijednosti do šest milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region.

 

 

Podsjetimo, BiH je jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 113 tačaka iz reformske agende, a dio tačaka uslovljavali su vladajući iz RS.

 

Jučer, pak, Reformska agenda nije usvojena zbog činjenice da su četiri kantona dala samo uslovnu saglasnost na plan koji im je dostavljen.

 

Njihova pojašnjenja za učinjeno pročitajte OVDJE.

 

(N1/au)

BLIN
KOMENTARI