izazivanje krize

Skandalozo: Šta predlaže bh. ambasador u Srbiji Aleksandar Vranješ

Front 25.07.24, 08:48h

Skandalozo: Šta predlaže bh. ambasador u Srbiji Aleksandar Vranješ
Postoji način da se RS odupre hibridnim operacijama navedenih ambasada, a jedna od mogućnosti je uvođenje novog krivičnog djela u Krivični zakonik RS, izjavio je Vranješ

 

 

 

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ tvrdi da "Američka, Britanska i Njemačka ambasada u Sarajevu vode u ime svojih država hibridni rat protiv Republike Srpske, što se ogleda kroz njihovo, navodi, nediplomatsko ponašanje, sankcije i politički pritisak". Zbog svega bi ambasador mijenjao krivični zakonik te zabranio kontakte sa zaposlenicima stranih misija. Ideju pravnici smatraju skandaloznom, antisutavnom i neprovodivom, ali i nastavkom stare priče o targetiranju NVO sektora i označavanju stranih agenata.

 

- Ekonomske sankcije prema zvaničnicima Republike Srpske, propagandne aktivnosti i širenje lažnih vijesti preko (pot)plaćenih medija, cyber operacije, prisluškivanje, špijunske aktivnosti, dio su, tvrdi ambasador BiH u Srbiji, nekonvencionalnog rata Zapada prema Republici Srpskoj. Aleksandar Vranješ dodaje da se svemu može i mora oduprijeti sistem:


- Postoji način da se Republika Srpska odupre hibridnim operacijama navedenih ambasada. Jedna od mogućnosti je uvođenje novog krivičnog djela u Krivični zakonik Republike Srpske kojim bi se sankcionisala svaka komunikacija sa predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i stranih država, koje bi Narodna skupština RS definisala kao strane organizacije i lica koja učestvuju u aktivnostima protiv ustavnog, pravnog i ekonomskog poretka RS, naveo je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji.

 


- Kada smo samo pokušali donijeti zakon da neprofitne nevladine organizacije pokažu otkud im novac i prijave se Ministarstvu pravde da su se digli upravo oni koji finansiraju te nevladine organizacije putem kojih plasiraju laži i dezinformacije i dižu sopstveni narod protiv sopstvene Republike Srpske. Najbolja odbrana protiv hibridnog rata je da ih razokrijemo, da kažemo šta je pozadina, i američka, isključivo rušenje ustavnog poretka RS, ustvrdio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS..


Crna lista neposlušnih – odgovor je na crnu američku listu. Tumače se najave u svjetlu američkih sankcija, te ekonomskih stega s kojima se suočava Republika Srpska.

 

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da van snage privremenom mjerom stavi Izborni zakon RS dio je, tvrde, pomenutog hibridnog rata i pokušaj izazivanja krize.

 

Za nju prvo sumnjiče američkog ambasadora koji pak, kako kažu, bezbrižno putuje od Trebinja do Travnika… U međuvremenu, dodaju, tvita o ekonomskom kolapsu entiteta i korupciji vlasti. Kažnjavanje sopstvenih građana zbog kontakata s akreditovanim diplomatama za advokata Aleksandra Jokića je skandalozno i neustavno.

 

- Ako sudimo po izjavi ambasadora BiH u Srbiji to bi značilo zabranu kontakta s bilo kim iz osoblja te ambasade. Da li bi to krivično djelo onda činio taksista koji nekoga prevozi? To bi faktički značilo protjerivanje tih ambasada, na ivici objave rata, skandalozno na mnogo načina, opasno, mišljenja je advokat Aleksandar Jokić.

 

Slično je već pokušano po gruzijskom i ruskom modelu. No, Vlada RS povukla je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o “stranim agentima”, krajem maja bez obrazloženja. Stare ideje, danas su ipak osvanule u novom ruhu, piše N1.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 

BLIN
KOMENTARI