Istekao rok

Državni ministar Staša Košarac: Određeni kantoni ugrožavaju dodatni rok koji nam je dala Evropska komisija

Front 24.07.24, 12:21h

Državni ministar Staša Košarac: Određeni kantoni ugrožavaju dodatni rok koji nam je dala Evropska komisija
Podsjetimo, Plan reformi je uvjet za uplatu prve tranše pomoći, ali BiH rizikuje da ostane ne samo bez prve transakcije iz EK, već potpuno izvan programa iz kojeg bi mogla računati na više od milijardu eura

 

 

Danas je istekao rok za usaglašavanje Plana reformi BiH za Plan rasta za zapadni Balkan, a kako sada stvari stoje, naša zemlja bi mogla ostati jedina u regionu koja Evropskoj komisiji nije dostavila ovaj dokument. 


Podsjetimo, Plan reformi je uvjet za uplatu prve tranše pomoći, ali BiH rizikuje da ostane ne samo bez prve transakcije iz EK, već potpuno izvan programa iz kojeg bi mogla računati na više od milijardu eura.

 

Tim povodom oglasio se i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji navodi da predstavnici RS daju konstruktivan doprinos evropskom putu, što su dokazali i davanjem saglasnosti na nacrt Reformske agende u okviru Plana rasta za BiH.
 

- Naš proaktivan pristup na najbolji način demantuje tendenciozne i netačne navode političkih struktura iz dijela FBiH i pojedinih medija o tome da Srpska nešto blokira ili uporava. Ma koliko pojedinci iz FBiH to žele da prikriju, činjenica je da određeni kantoni u FBiH usporavaju i odugovlače sa davanjem saglasnosti na nacrt Reformske agende, ugrožavajući čak i dodatni rok koji nam je dala Evropska komisija. Problem je evidentno u političkim odnosima u FBiH i to unutar bošnjačkog političkog korpusa – saopćio je Košarac.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI