reakcija

Oglasili se iz Ambasade SAD-a: Firme bliske Dodiku mijenjaju imena kako bi izbjegle sankcije

Front 23.07.24, 19:44h

Oglasili se iz  Ambasade SAD-a: Firme bliske Dodiku mijenjaju imena kako bi izbjegle sankcije
- Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033, naveli su

 

 

Kompanija “Sirius 2010”, koja se nedavno našla na američkoj crnoj listi, ubuduće će poslovati pod novim nazivom “Nimbus Innovations”.

 

Cilj preimenovanje je, naravno, izbjegavanje američkih sankcija, a da li će im to poći za rukom pitali smo Američku ambasadu u našoj zemlji.

 

Iz Ureda za odnose sa javnošću Američke ambasade kazali su da pažljivo prate ovu situaciju, kako i sve druge prioritete u našoj zemlji , naveli su za Oslobođenje.

 

- Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033.

 

Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljio preispitati svoje propise poslovanja sa klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije.

 

Politika SAD je da javno ne razgovara o razmatranjima pojedinačnih sankcija. Politika SAD u vezi sa sankcijama je jasna i dosljedna, te će se i dalje primjenjivati kada su mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet BiH ugroženi, kada se podrivaju demokratski procesi ili institucije BiH, kada se ometa provedba Daytonskog mirovnog sporazuma, te prilikom postojanja korupcije, kazali su nam iz Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI