Održano ročište

Suđenje advokatici Vidović: Inspektor SIPA-e govorio o detaljima vezanim za treći telefon Ranka Debevca

Hronika 23.07.24, 17:59h

Suđenje advokatici Vidović: Inspektor SIPA-e govorio o detaljima vezanim za treći telefon Ranka Debevca
Nakon izlaska iz ugostiteljskog objekta, a prilikom ulaska u vozilo SIPA-e, navodi svjedok, Debevec je jedan telefon pokušao dati svom vozaču

 

 

Na današnjem ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu koji se vodi protiv advokatice Vasvije Vidović, osumnjičene za sprečavanje dokazivanja, svjedočili su Dragan Pekić i Miljan Mičić, uposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), piše Faktor.


Pekić je, kako je pojašnjeno danas, 18. decembra 2023. godine bio inspektor te član tima formiranog za lišenje slobode bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.


On se sa svojim timom zaputio između 14:30 i 15:00 sati u ugostiteljski objekat u kojem se u tom trenutku nalazio Debevac, kako dodaje, u društvu. Pojasnili su mu zašto su tu i da će pretres izvršiti u prostorijama SIPA-e.


Nakon izlaska iz ugostiteljskog objekta, a prilikom ulaska u vozilo SIPA-e, navodi svjedok, Debevec je jedan telefon pokušao dati svom vozaču.


- Kolega je vidio i rekao mu da ga vrati u torbu – govori Pekić.

Debevec je obavijestio porodicu te advokata, a prilikom dolaska u prostorije SIPA-e, tvrdi Pekić, protivio se pretresu.

- Dva telefona je stavio na sto ispred sebe i rekao da ne postoji opasnost od uništenja dokaza. Znali smo da je treći telefon u torbi. Pokušali smo da je uzmemo – nastavlja Pekić.


Dodaje kako je Debevec na to izjavio:


- Ja ovo ne dam. Branit ću je životom.


Pekić govori i da je bivši predsjednik Suda zatražio pismenu naredbu za pretres lica te da su oni zamolili postupajuću tužiteljicu da uputi prijedlog.


Potom Pekić priča o dolasku Vidović. Navodi kako je došla nakon otprilike dva sata od hapšenja Debevca. Istaknuto je kako je bivši predsjednik Suda zatražio da razgovara nasamo sa avokaticom.


U tom trenutku dva telefona i torba u kojoj je treći nalazila se na stolu, a Vidović je svoju torbu stavila na početak stola.


- Izašli smo u hodnik i ostavili otvorena vrata – kaže Pekić pojašnjavajući da su bili dovoljno udaljeni, ali da su imali vizuelni nadzor nad Vidović i Debevcem.


- Debevec je ustao i zatvorio vrata. Kolega mu je rekao da se mora imati vizuelni nadzor – govori svjedok navodeći kako je Debevec dva, tri puta zatvarao vrata.


Prostorija u kojoj su se nalazili koristi se i za prepoznavanje lica, odnosno, iz druge prostorije kroz ogledalo može se vidjeti šta se dešava u toj prostoriji.


- Ja sam se sjetio te prostorije i požurio u nju. Prvi sam ušao.


- Vidović je torbu prinjela imeđu sebe i Debevca. On se osvrtao lijevo i desno. Izvadio je telefon iz torbe i stavio u torbu Vasvije Vidović. Nastavili su razgovor još desetak minuta. Bili smo zatečeni. Pozvao sam šefa i obavijestio tužiteljicu – kazao je danas Pekić.


Nakon što je Vidović izašla iz prostorije svjedok ju je upitao da li se kod nje nalazi predmet koji pripada Debevcu, a ona je odgovorila odrično, nastavlja dalje svjedok.

- Rekli smo joj da ćemo je odvesti na skener koji se nalazi na glavnom ulazu. Skener je očitao telefon u torbi. Ona je rekla da je to njen drugi telefon koji je zaboravila izvaditi. Rekao sam joj da ga u tom slučaju otključa. Tresle su joj se ruke, nije umijela da ga otključa. Nakon toga nam je rekla da je to telefon od Debevca – ispričao je Pekić.


Odbrana Vidović koju čine advokatice Edina Rešidović, Senka Nožica i Nina Karačić-Brković istakla je kako se u zapisniku o lišenju slobode Debevca ne navodi njegov pokušaj davanja trećeg telefona vozaču, niti da nije izvršen pretres prilikom hapšenja.


Pekić objašnjava kako Debevec nije pretresen "u cilju poštovanja funkcije koju je obavljao" te jer je "stariji čovjek".


Naglašeno je i kako je pisana naredba za pretres Debevca njemu uručena tek u 23:20 sati tog dana.


Nožica je navela i kako je interesantno da Debevec, iako su upoznati da skriva telefon u torbi, nije pretresen. Upitala je i zašto su postupali različito u slučaju Vidović.


- Nismo različito postupali. Vidović se ponašala s poštovanjem, dok Debevec nije to radio – govori Pekić dodajući kako su advokaticu zatekli na izvršenju krivičnog djela.


Odbrana je danas govorila i o naknadnom prekvalifikovanju krivičnog djela koje se Vidović stavlja na teret. Naime, kako je danas pojašnjeno, Vidović je uhapšena i držana u pritvoru za krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, a za koje se ona kao branilac ne može teretiti.


Drugi svjedok, Mičić, uposlenik je na KDZ punktu na glavnom ulazu u zgradu SIPA-e. On je na današnjem ročistu govorio o snimku torbe Vidović.


Datum nastavka suđenja, na kojem je planirano saslušanje dva svjedoka, bit će naknadno poznat.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI