Na današnjoj sjednici

Izvršena rekonstrukcija Vlade Crne Gore: Bošnjačka stranka postaje važan faktor, imat će i poziciju šefa diplomatije

Front 23.07.24, 17:19h

Izvršena rekonstrukcija Vlade Crne Gore: Bošnjačka stranka postaje važan faktor, imat će i poziciju šefa diplomatije
Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci - svi mogu zajednički da žive i rade, rekao je Spajić

 

 

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore izvršena je izmjena sastava Vlade koju je ranije uputio premijer Milojko Spajić.


U sastav rekonstruisane Vlade Crne Gore ulazi Bošnjačka stranka, koja će imati pet ministarskih pozicija i jedno mjesto potpredsjednika Vlade.

 

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović će biti novi šef crnogorske diplomatije i potpredsjednik Vlade. Damir Gutić će biti ministar socijalnog staranja i demografije, ministar za dijasporu će biti Mirsad Azemović, Ersad Suljević će biti zadužen za regionalni, institucionalni razvoj i saradnju s nevladinim organizacijma, a Admir Šahmanović će biti ministar rudarstva, nafte i plina.


Također za ministre su izabrani i kadrovi Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, koji su izašli iz nedavno rasformiranog Demokratskog fronta.
 

- Ova Vlada garant je stabilnosti i zrelosti. Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci - svi mogu zajednički da žive i rade. Bit ćemo svjetionik za čitav Balkan – poručio je Spajić.

 

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić je poručio da je ovo Vlada kojom se upravlja iz Moskve i Beograda.
 

Opozicija je kritikovala i to što će se u Vladi Crne Gore nalaziti i nikad veći broj ministara.

 

Oni su uoči glasanja napustili sjednicu Skupštine Crne Gore.

 

Što se tiče rekonstrukcije Vlade Crne Gore uključeni su neki novi ministri, dok je nekim aktuelnim ministrima dodijeljen drugi resor i to kako slijedi: Aleksa Bečić - potpredsjednik vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku; Filip Ivanović - potpredsjednik vlade za vanjske i evropske poslove; Budimir Aleksić - potpredsjednik vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama; Milun Zogović - potpredsjednik vlade za infrastrukturu i regionaini razvoj; Ervin Ibrahimović - potpredsjednik vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova; Saša Mujović predložen je za ministra energetike; Bojan Božović - ministar pravde; Slaven Radunović - ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine; Simonida Kordić - ministrica turizma; Maja Vukićević - ministrica saobraćaja; Damjan Ćulafić - ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja severa; Dragoslav Šćekić - ministar sporta i mladih; Naida Nišić - ministrica rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga; Filip Radulović predložen je za ministra pomorstva; Mirsad Azemović - ministar dijaspore; Damir Gutić - ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije; Admir Šahmanović - ministar rudarstva, nafte i gasa; Ernad Suljević - ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama; Milutin Butorović - ministar bez portfelja.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI