VIDEO/ FIAT GRANDE PANDA

U Srbiji od jeseni počinje proizvodnja prvih električnih automobila na Balkanu

Auto & Dom 23.07.24, 14:13h

U Srbiji od jeseni počinje proizvodnja prvih električnih automobila na Balkanu
Svjetski automobilski gigant Stelantis je u novi projekat u Kragujevcu uložilo 142 miliona eura, a srbijanska vlada subvencionirat će ga s preostalih 48 miliona. Najavljeno da će se, osim električne varijante Grande Pande, u Kragujevcu proizvoditi i njegova hibridna verzija.

 

 

U Kragujevcu je predstavljen novi model automobilskog konglomerata Stelantis - električni automobil Fiat Grande Panda, čija će proizvodnja u pogonima kragujevačke fabrike početi za dva mjeseca. To će Srbiju učiniti prvom zemljom sa serijskom proizvodnjom električnih automobila na Balkanu.

 

Dvije godine nakon što su predstavnici vlade i kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) potpisali ugovor o zajedničkoj investiciji 190 miliona eura, u kragujevačkoj fabrici je sve spremno za proizvodnju novog modela, navedeno je na promociji kojoj su prisustvovali izvršni direktor Stelantisa Carlos Tavares i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

 

Talijanska kompanija FCA, koja je sa francuskom grupacijom Peugot-Citroen formirala multinacionalnog automobilskog diva Stelantis, u novi projekat u Kragujevcu uložila je 142 miliona eura, a srbijanska vlada subvencionirat će ga s preostalih 48 miliona. Najavljeno da će se, osim električne varijante Grande Pande, u Kragujevcu proizvoditi i njegova hibridna verzija.

 

 

- Ovo je za nas ogromna prilika, jedini smo u regiji nekadašnje Jugoslavije koji imaju fabriku električnih automobila - rekao je Vučić te zahvalio Stelantisu što su za projekat izabrali Srbiju i dodao kako očekuje da će proizvodnja Grande Pande doprinjeti rastu nacionalnog BDP-a za 0,5%.

 

Tavares je najavio da se danas "otvara novo poglavlje Fiata u Srbiji", a prekretnicu u poslovanju čini proizvodnja Grande Pande u Kragujevcu. 

 

Električni Fiat Grande Panda imat će autonomiju kretanja od 320 kilometara, a cijena bi trebala biti niža od 25 hiljada eura. U Srbiji bi, kako tvrde njihovi mediji, mogao koštati 18 hiljada eura uz najavljene državne subvencije.

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI