U jeku rata

Palestinci napravili historijsku stvar koja Izraelu nikako ne ide u prilog: Od sada sve frakcije ujedinjene!

Front 23.07.24, 09:11h

Palestinci napravili historijsku stvar koja Izraelu nikako ne ide u prilog: Od sada sve frakcije ujedinjene!
Suparničke frakcije Hamas i Fatah sastale su se u Kini u aprilu radi razgovora o pomirenju kako bi se okončali 17 godina dugi sporovi

 

 

Različite palestinske frakcije pristale su stati na kraj svojim podjelama i ojačati palestinsko jedinstvo potpisivanjem Pekinške deklaracije jutros u Kini, prenose kineski državni mediji.

 

Deklaracija je potpisana na završnoj ceremoniji sastanaka o pomirenju između palestinskih frakcija održanih u Pekingu od 21. do 23. jula, objavila je državna televizija CCTV.

 

Ukupno 14 palestinskih frakcija, uključujući vođe suparničkih skupina Fatah i Hamas, također se susrelo s medijima, a bio je prisutan i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, objavila je televizija CGTN na društvenim mrežama.

 

Suparničke frakcije Hamas i Fatah sastale su se u Kini u aprilu radi razgovora o pomirenju kako bi se okončali 17 godina dugi sporovi.

 

Napori arapskih zemalja predvođenih Egiptom, koji se vode od 2007, dosad nisu uspjeli okončati sporove oko podjele vlasti između Hamasa, koji upravlja Gazom, i pokreta Fatah, koji vodi Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave (PA).

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI