Ne misle stati

Novi pokolj u najavi: Izraelci naredili Palestincima evakuaciju iz humanitarne zone

Front 22.07.24, 11:59h

Novi pokolj u najavi: Izraelci naredili Palestincima evakuaciju iz humanitarne zone
Netanyahu je kazao da bez obzira na to ko postane idući američki predsjednik, "naši neprijatelji moraju znati da Izrael i Sjedinjene Države stoje zajedno sutra i zauvijek”

 

 

Izraelska vojska naredila je u ponedjeljak evakuaciju dijela područja u Pojasu Gaze koje je označila kao humanitarnu zonu.

 

Vojska je saopćila da planira započeti operaciju protiv boraca Hamasa koji su se utvrdili u tom području i koristili ga za lansiranje raketa prema Izraelu. Područje uključuje istočni dio humanitarne zone Muwasi, koja se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

 

Brojni Palestinci više su puta protjerani u potrazi za sigurnim utočištem tokom izraelske kaznene zračne i kopnene kampanje.

 

U ovom je mjesecu Izrael saopćio kako procjenjuje da se najmanje 1,8 miliona Palestinaca sada nalazi u humanitarnoj zoni koju je proglasio i koja pokriva dio od oko 14 kilometara duž Sredozemnog mora. Veliki dio tog područja sada je prekriven šatorskim naseljima koja nemaju osnovne sanitarne i medicinske ustanove i imaju ograničen pristup pomoći, tvrde UN i humanitarne grupe. Porodice žive usred gomila smeća i potoka zagađenih kanalizacijom.

 

Objava je stigla tokom delikatnih pregovora kojima se traži prekid vatre u Gazi, a američki i izraelski zvaničnici izrazili su nadu da je sporazum bliži nego ikada. Pregovarački tim bit će poslan na nastavak razgovora u četvrtak, saopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua. Egipat, Katar i Sjedinjene Države nastavljaju prinuđivati Izrael i Hamas ka sporazumu o postepenom prekidu vatre kojim bi se zaustavile borbe i oslobodili taoci.

 

Netanyahu je u ponedjeljak ujutro otišao na dugo očekivani put u Sjedinjene Države kako bi se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je u nedjelju najavio da se neće kandidirati za još jedan mandat, i obratio se Kongresu.

 

Netanyahu je kazao da bez obzira na to ko postane idući američki predsjednik, "naši neprijatelji moraju znati da Izrael i Sjedinjene Države stoje zajedno sutra i zauvijek”.

 

Kazao je da će zahvaliti Bidenu na više od 40 godina prijateljstva, i također ga je nagovarao na veću podršku u određenim pitanjima.

 

U ratu u Gazi ubijeno je više od 38.900 ljudi, podaci su teritorijalnog ministarstva zdravstva, koje u svojoj statistici ne pravi razliku između boraca i civila, prenosi AP.

 

(FENA/mm)

BLIN
KOMENTARI