Rješavanje dugogodišnjeg problema

Nakon usvajanja izmjena Zakona o javnim nabavkama, iz KO SDP Sarajevo poručili: Deblokirali smo nabavku uniformi za policajce

Front 22.07.24, 10:09h

Nakon usvajanja izmjena Zakona o javnim nabavkama, iz KO SDP Sarajevo poručili: Deblokirali smo nabavku uniformi za policajce
Zakonom koji je nedavno usvojen, dodali su, i za koji se očekuje brzo stupanje na snagu, sve žalbe profesionalnih žalitelja (neuredne žalbe) bit će odbačene bez mogućnosti žalbe i zaustavljanja nabavke

 

 

Kantonalni odbor SDP Sarajevo pozdravio je usvajanje izmjena Zakona o javnim nabavkama kojima se staje ukraj profesionalnim žaliteljima, osobama i kompanijama koje učestvuju u javnim nabavkama samo da bi ih zaustavljale, te ucjenjivale i raketirale druge ponuđače.

 

- Brojni su primjeri zaustavljenih javnih nabavki roba i usluga za koje su pojedine institucije ocijenile da se radi ugrožavanju javne sigurnosti, pa čak i života ljudi, kada se radi o nabavci medicinske opreme i lijekova.

 

Jedan od konkretnih primjera štete koju prave profesionalni želitelji je i nabavka policijskih uniformi u Kantonu Sarajevo. Prema riječima resornog ministra Admira Katice već godinama se izdvaja najmanje 3,8 miliona KM koje zbog ovih opstrukcija u procesu javnih nabavki ne mogu potrošiti i kupiti uniforme. Od 10 kantona u FBiH, samo je jedan uspio izvršiti nabavku - naveli su iz KO SDP Sarajevo.

 

Zakonom koji je nedavno usvojen, dodali su, i za koji se očekuje brzo stupanje na snagu, sve žalbe profesionalnih žalitelja (neuredne žalbe) bit će odbačene bez mogućnosti žalbe i zaustavljanja nabavke. 

 

- Ovim zakonom će, pored ostalog, konačno biti deblokirana nabavka policijskih uniformi za sarajevsku policiju. Smatramo da je unaprijeđenje rada sarajevske policije izuzetno važno kako bi se značajno unaprijedio osjećaj sigurnosti kod građana, a nabavka opreme i materijalnih sredstava za policiju jeste dio tog procesa.

 

Mi, u sarajevskom SDP-u, smo ponosni na činjenicu da je nosilac aktivnosti izmjene ovog važnog zakona i rješavanja dugogodišnjeg problema bio upravo poslanik u državnom Parlamentu iz sarajevskog SDP-a Saša Magazinović, čime smo ispunili još jedno obećanje dato privrednicima, ali i ljudima iz institucija, koje su bile blokirane u implementaciji projekata od šireg društvenog značaja - poručeno je iz KO SDP Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI