Posljedica nevakcinacije djece

U 2024. u FBiH prijavljena 594 slučaja velikog kašlja, tri sa smrtnim ishodom

Hronika 22.07.24, 09:13h

U 2024. u FBiH prijavljena 594 slučaja velikog kašlja, tri sa smrtnim ishodom
Iz Zavoda apeliraju na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti

 

 

Od decembra 2023. godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od pertussisa (velikog kašlja, hripavca) u epidemijskom obliku. Ukupno, od 1. do 28. sedmice 2024. godine, prijavljena su 594 slučaja pertussisa u Federaciji BiH.  

 

Najveći broj slučajeva registriran je u 6. sedmici, kada je prijavljeno 45 oboljelih od pertussisa. Pad broja oboljelih registrira se od 21. sedmice u svim kantonima u Federaciji. Najveća incidenca bilježi se u Zeničko-dobojskom kantonu, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo, navodi se u izvještaju Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.
 

Najveći broj oboljelih bio je među djecom u dobi 1-4 godine, ukupno 241 oboljeli (40,6 posto).

 

Od 594 prijavljena slučaja pertussisa, 482 (81,1 posto) je necijepljeno, 56 (9,4 posto) je bilo nepotpuno cijepljeno cjepivom koje sadrži pertussis komponentu, a u 34 (5,7 posto) oboljela cjepni status je bio nepoznat. 
 

Tokom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 127 hospitaliziranih zbog pertussisa (nije prijavljen status hospitalizacije za sve slučajeve). Prijavljena su tri smrtna slučaja.
 

Informacije o dnevnoj epidemiološkoj situaciji dostupne su javnosti na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, njima se može pristupiti putem ovog linka.
 

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da cjepiva za djecu ima dovoljno.
 

Iz Zavoda apeliraju na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti.
 

Imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine je siguran, kvalitetan, visokoučinkovit i besplatan. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju imunizacije su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprječavanju obolijevanja i širenja infekcije, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

 

(FENA/dg; Foto: Ilustracija)

BLIN
KOMENTARI