BIDENA VIŠE NIKO NE POMINJE

Bliži li se kraj rata u Ukrajini: Zelenski pristao na 'lični sastanak' sa Trumpom i razgovor o trajnom miru s Rusijom

Front 20.07.24, 09:19h

Bliži li se kraj rata u Ukrajini: Zelenski pristao na 'lični sastanak' sa Trumpom i razgovor o trajnom miru s Rusijom
Trump je obećao da će pregovorima okončati rat Kijeva i Moskve "i prije nego što uopšte preuzme dužnost u januaru ako pobijedi na izborima 5. novembra"

 

 

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom i da je pristao na "lični sastanak" kako bi razgovarali o koracima ka trajnom miru s Rusijom.


Zelenski je razgovarao s Trumpom 19. jula, dan nakon što je republikanski kandidat prihvatio nominaciju svoje stranke i obećao da će okončati rat u Ukrajini ako bude izabran, prenosi RSE.


- Razgovarao sam sa Donaldom Trumpom da mu čestitam na nominaciji republikanaca i osudim šokantan pokušaj atentata u Pensilvaniji. Poželio sam mu snagu i apsolutnu sigurnost u budućnosti - rekao je Zelenski u objavi na X-u, misleći na pokušaj atentata od 13. jula na predizbornom skupu kada je Trump lakše povrijeđen u uho.


Zelenski je rekao da se složio s Trumpom da "na ličnom sastanku razgovaraju o tome koji koraci mogu učiniti mir pravednim i istinski dugotrajnim", ne navodeći nikakve pojedinosti o tome kada i gdje će se takav sastanak održati.


Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump ranije je na mreži Truth Social objavio da je u petak imao "jako dobar razgovor" s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Obećao je da će pregovorima okončati rat Kijeva i Moskve "i prije nego što uopšte preuzme dužnost u januaru ako pobijedi na izborima 5. novembra".


- Obje strane moći će se okupiti i pregovarati o dogovoru koji će okončati nasilje i otvoriti put naprijed ka prosperitetu - rekao je Trump.


Ruska invazija punog opsega na Ukrajinu, u kojoj su poginuli deseci hiljada ljudi s obje strane, sada je u 29. mjesecu i ne nazire joj se kraj. Rusija trenutno zauzima oko 17 posto Ukrajine.


Poziv Zelenskog dolazi dok u Kijevu i drugim evropskim prijestolnicama raste zabrinutost da će Trump dobiti mandat za još četiri godine u Bijeloj kući. Šanse republikanca za pobjedu na izborima u novembru 2024. poboljšale su se nakon lošeg učinka 81-godišnjeg sadašnjeg predsjednika Joea Bidena u prošlomjesečnoj debati koja je pokrenula pitanja o njegovom fizičkom i mentalnom stanju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI