OLAKO 'PROKOCKAN' NOVAC

Schmidt: 'Iznenađen sam kako je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta EU'

Front 19.07.24, 20:50h

Schmidt: 'Iznenađen sam kako je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta EU'
Vrijeme je, poručio je Schmidt, da političari u RS prevaziđu amaterizam i konačno se počnu baviti stvarnom politikom

 

 

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt sa iznenađenjem konstatuje da je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta EU, ali pozdravlja intenzivne i detaljne aktivnosti brojnih vodećih političkih aktera u državnoj koaliciji da bi se došlo do solidnog i progresivnog programa sa EU - navodi se u objavi Ureda visokog predstavnika (OHR) na X platformi.


Građani su, kako je podvukao Schmidt, ostali bez šanse da dobiju hitno potreban novac za javne investicije. Oni imaju pravo da očekuju odgovornost, a ne antidržavne ili antidejtonske aktivnosti od pojedinaca koji očito nisu dobro shvatili ozbiljnost ove situacije, dodao je.


-Stvari su vrlo jednostavne - ako RS ispuni svoje ustavne obaveze, okonča dugačke i neugodne političke igre te imenuje dobre sudije u Ustavni sud, zaustavi iracionalnu blokadu projekata, neophodni uslovi će biti ispunjeni. Kako stvari stoje sada, jasno je da je odgovornost na neodgovornom i neprofesionalnom blokirajućem pristupu vodstva RS, što čini štetu ne samo državi BiH nego i građanima RS - upozorio je visoki predstavnik.


Vrijeme je, poručio je, da političari u RS prevaziđu amaterizam i konačno se počnu baviti stvarnom politikom.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI