'NEMOJMO SE ZAVARAVATI'

Šta će se desiti 14. avgusta: 'Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta'

Front 19.07.24, 20:11h

Šta će se desiti 14. avgusta: 'Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta'
- Ovo danas bio je nuklearni udar u softverskom sistemu. Vidjeli smo koliko je svijet krhak, slab, vezan za internet, za IT tehnologiju. Vidimo da sve staje u momentu – bolnice, proizvodnja, staje skoro sve - kaže Aćimović

 

'


"Prije mjesec dana američke i britanske sankcije su dovele do toga da je prekinuta trgovina sa zapadnim valutama u Rusiji. Zamislite da se slično desilo Bosni i Hercegovini, da nemate mogućnost funkcionisanja kroz euro, dolar itd. Ja sam na početku rekao da nikada ne bih kao Milorad Dodik ulazio u rat sa Ministarstvom finanasija i bankarskim sistemom SAD-a jer tu ne možete pobijediti. Nažalost, BiH može biti kolateralna šteta tih sankcija", kazao je u Danu uživo na N1 ekonomski stručnjak Draško Aćimović.


Aćimović se osvrnuo i na današnji pad softverskog sistema širom svijeta ocijenivši da je to bio svojevrstan “nuklearni udar”.


- Vidimo da sve staje u momentu – bolnice, proizvodnja, staje skoro sve. Mislim da je ovo, kao što smo imali nedavno sličan prekid struje, velika opomena za sve nas, za naše političare. Ovo će se sve ponoviti, nemojmo se zavaravati - poručio je Aćimović.


Koliko je prošireni spisak američkih sankcija otežao fukcionisanje entiteta Republika Srpska? Ima li vlast u Banjaluci, koja tvrdi da je RS stabilna, rješenje za ovaj problem?


- Mislim da će se situacija tek iskomplikovati, ovo je početna faza. Nadovezao bih kao primjer Rusku Federaciju. Prije mjesec dana američke i britanske sankcije su dovele do toga da je prekinuta trgovina sa zapadnim valutama u ovoj zemlji. Zamislite da se slično desilo Bosni i Hercegovini, da nemate mogućnost funkcionisanja kroz euro, dolar itd.? To je jedna ogromna katastrofa. Već 14. avgusta se kompletiraju sankcije Rusiji i doći će do jednog ogromnog problem za funkcionisanje finansijskog sistema unutar Rusije.
Sa tim državam se ne ulazi u rat. Ja sam na početku rekao da nikada ne bih kao Dodik ulazio u rat sa Ministarstvom finanasija i bankarskim sistemom SAD-a, jer tu ne možete pobijediti. Nažalost, BiH može biti kolateralna šteta tih sankcija.


Da li se svijet podijelio po energetici ili valuti?


- Kao što vidimo da se podijelio po energetici, tako se sad ulazi u jednu promjenu finansijskog sistema. Vidimo da su tu zemlje koje će i dalje funkcionisati sa zapadnim valutama i zemlje koje su u fazi, za koje se još ne zna šta će. Rusija se pokušala vezati za kineski juan, ali su kineski bankari odbili da rade sa onima koji su sankcionisani. Vidite koliko su jake američke i britanske sankcije. Mislim da je ovo nova podjela svijeta. Ogoromne su promjene pokrenute.


Kako ste doživjeli današnji pad softverskog sistema širom svijeta?


- Mislim da je najbolju definiciju dao moj prijatelj, specijalista za tu oblast, da je ovo bio nuklearni udar u softverskom sistemu. Vidjeli smo koliko je svijet krhak, slab, vezan za internet, za IT tehnologiju. Vidimo da sve staje u momentu – bolnice, proizvodnja, staje skoro sve. Mislim da je ovo, kao što smo imali nedavno sličan prekid struje, velika opomena za sve nas, za naše političare. Ovo će se sve ponoviti, nemojmo se zavaravati. Apelujem na naše političare da počnu razmišljati šta raditi u tim situcijama. To su stvari o kojima treba razgovarati, a ne o mahanju zastavama i floskulama – kako ćemo zaštititi bolnice, kako ćemo zaštititi proizvodne sisteme…


Kako stojimo sa energentima?


- Stojim tako da faktički nemamo ništa. Cijela Evropa po prvi put ne spušta svoje rezerve energenata. To mora biti znak i signal našim političarima. Ne dozvoljavaju ni jednog momenta da im energetske i robne rezerve padnu. Vučić je izjavio da Srbija nikada nije imala više robnih rezervi, pa ako se svi nešto pripremaju i imaju rezerve, zašto to i mi ne radimo? Mi razgovaram i bavimo se TikTok političarima - zaključio je Draško Aćimović u razgovoru za N1.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI