ipak se ramatra budžet

Počela hitna sjednica Doma naroda PSBIH: Snježana Novaković Bursać prisutna, ali Vukovića nema u sali

Front 19.07.24, 12:03h

Počela hitna sjednica Doma naroda PSBIH: Snježana Novaković Bursać prisutna, ali Vukovića nema u sali
Milorad Dodik je poručio da Vuković nikada neće položiti zakletvu

 

 


Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine počeo je zasjedanje. Održava se hitna sjednica na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu po hitnom postupku. Sjednici prisustvuje i Snježana Novaković Bursać, dok Nenad Vuković koji treba sjesti na njeno mjesto u skladu s Odlukom Centralne izborne komisije BiH, nije u sali.


Kako bi Vuković preuzeo funkciju delegata mora položiti zakletvu. Kako podsjeća N1, Milorad Dodik je poručio da Vuković nikada neće položiti zakletvu.


S obzirom da sistem klimatiziranja u sali Doma naroda ne radi, predsjedavajući Dragan Čović je donio odluku da se rasprave skrate na pet minuta. Pojedini delegati su imali zamjerku zbog ovoga kazavši kako neće moći adekvatno raspravljati o budžetu.


Želimir Nešković tražio je obrazloženje da li je Novaković Bursać prestao važiti mandat i da li je njenim prisustvom narušen poslovnik rada.


Čović je odgovorio kako se još nisu stekli uvjeti jer po proceduri trebaju dobiti potrebne dokumente Centralne izborne komisije BiH pa da se riješi te naveo kako će to biti tema na idućoj sjednici.


Delegat Džemal Smajić je tražio da se na dnevni red uvrsti Izmjena Zakona o oružanim snagama Bosne i Hercegovine koji je uputio ranije. Obrazložio je da zakon ima sve elemente za hitnu proceduru.


“Radi se o većem broju ljudi koji navršavaju 40 godina života, a moja izmejna zakona se odnosi na to da se prodruži dobna starost vojnik na 45 godina. Znamo da idu odmor ii pitanje je kada će biti sljedeća sjednica naroda. S toga bih predložio da se ovaj prijedlog uvrsti. Nije obiman”, kazao je Smajić.


Ovaj prijedlog nije prošao.


Šefik Džaferović je najavio da će glasati protiv hitne procedure i protiv budžeta iz ranije navednih razloga.


U raspravi o tome da li će se Budžet razmatrati po hitnom postupku. Zlatko Miletić i Nešković također su izrazili nezadovoljstvo što su dovedeni u situaciju da se budžer razmatra po hitnom postupku, a da se pravi razlozi, zbog kojih isti nije usvojen na vrijeme – krajem prošle godine, nisu naveli.


Sa 8 glasova za i 6 protiv, donesena je odluka da se budžet razmatra po hitnom postupku.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI