Hadžikadić o poruci međunarodne zajednice

Iznenadio me Schmidtov govor u Potočarima... Je li posjeta Delegacije EU Bratuncu početak nekog novog narativa?!

Front 17.07.24, 09:42h

Iznenadio me Schmidtov govor u Potočarima... Je li posjeta Delegacije EU Bratuncu početak nekog novog narativa?!
"Naravno da zlo nema naciju, da svaki zločinac zaslužuje osudu, a nevina žrtva poštovanje. Ali opravdanja za ovaj narativ izjednačavanja strana nema"

 

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se nakon što su juče otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH otputovali u Bratunac, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem, te između ostaloga i odali počast “nevinim civilnim žrtvama” na Vojničkom groblju, gdje su ukopani i pripadnici VRS-a.

 

Njegovo reagiranje u cijelosti prenosimo u nastavku: 

 

- Prije nekoliko dana prisustvovao sam komemoraciji i kolektivnoj dženazi u Potočarima. Od svih govora najviše me iznenadio govor Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dok je načelno govorio o težini zločina genocida i suočavanju sa prošlošću, istovremeno je pozivao sve strane da rade na zajedničkim projektima radi pomirenja, stavljajući jednaku odgovornost na sve aktere. 


Sve mi se čini da su ove poruke i posjeta Delegacije EU Bratuncu i njihovo odavanje počasti vojnicima Vojske Republike Srpske pokazatelj novog narativa Međunarodne zajednice. Narativa koji za cilj ima relativizirati krivicu pojedinih politika i država u agresiji i izvršenim zločinima u Bosni i Hercegovini i izjednačiti odgovornost svih u procesu pomirenja i izgradnje zajedničke budućnosti.


Poruka Međunarodnoj zajednici mora biti da je takav kurs djelovanja neprihvatljiv! Zar žrtva može biti jednako odgovorna za pomirenje kao i počinilac? Pogotovo kada počinilac negira genocid i veliča zločince, ne poštujući nikakve civilizacijske vrijednosti. 


Kako žrtve, ali i građani Bosne i Hercegovine koji su preživjeli najgore zločine od Drugog svjetskog rata na tlu Evrope, treba da se osjećaju nakon ovakvog skandaloznog poteza Delegacije EU samo par dana nakon obilježavanja genocida u Srebrenici? Kako predstavnici evropskih civilizacijskih vrijednosti mogu odati počast onima koji su učestvovali u izvršenju genocida, onima koji su bili pripadnici vojnih formacija koje su rušile tadašnju međunarodno priznatu i suverenu državu?


Naravno da zlo nema naciju, da svaki zločinac zaslužuje osudu, a nevina žrtva poštovanje. Ali opravdanja za ovaj narativ izjednačavanja strana nema.


Nismo bili isti ni u namjeri, ni u legalnosti djelovanja, ni u organizaciji, ni u ideologiji, ni u brutalnosti, ni u brojevima žrtava. To pokazuju historijske činjenice i domaće i međunarodne presude.


Ovakvo djelovanje Međunarodne zajednice, u vremenu kada iste tendencije susjeda ponovo dolaze do izražaja, kada vlasti RS-a prelaze svaku crvenu liniju u nacionalizmu, zveckanju oružjem i rušenju ustavnog poretka, izuzetno je opasno. Pozivam ih da prestanu sa neodgovornim ponašanjem i urade ono što je njihov posao, a to je da nam pomognu u izgradnji mira koji će biti zasnovan na suočavanju sa istinom i kažnjavanjem onih koji negiraju zločine i pokušavaju prekrojiti historiju - navodi Hadžikadić.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI