Problemi pred izbore

Bit će posla ko hoće da radi: CIK-u fali više od 2.700 ljudi

Front 16.07.24, 18:13h

Bit će posla ko hoće da radi: CIK-u fali više od 2.700 ljudi
Već sada CIK-u nedostaje 2.712 kandidata za predsjednike biračkih odbora i njihove zamjenike, ali bi taj broj, nakon provjera, mogao biti mnogo veći

 

 

Gdje i kako pronaći 12.000 politički nezavisnih predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika u državi u kojoj broj političkih subjekata raste poput gljiva poslije kiše, što postaje jedan od velikih izazova za Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH nakon izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

 

Nakon što bude okončan konkurs koji je objavljen u junu, "potraga“ će morati biti nastavljena.

 

- Zaprimili smo 10.243 prijave, od kojih 955 osoba nije završilo unos podataka, što se smatra kao da prijave nisu ni podnesene. Pristigle prijave trenutno se obrađuju, a nakon završetka ovog procesa znat ćemo koliko prijavljenih ispunjava uvjete. CIK treba da imenuje gotovo 12.000 predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, a na koji način će biti imenovan nedostajući broj, CIK će odlučiti naknadno i o tome obavijestiti javnost - kazali su za Avaz iz CIK-a.

 

Podsjetimo, izbor predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika, koji je ranije bio u nadležnosti lokalnih izbornih komisija, odlukom visokog predstavnika prebačen je u nadležnost CIK-a. Svi kandidati, pojašnjavaju u CIK-u, bili su obavezni dostaviti ovjerenu izjavu da nisu obuhvaćeni odredbom člana 2.3. Izbornog zakona BiH.

 

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom“ i bivši član CIK-a Vehid Šehić kaže za Avaz da će CIK morati iznaći način kako da popuni sva mjesta predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika.

 

- Mislim da bi tu trebala biti značajna uloga općinskih i gradskih izbornih komisija, koje trebaju pomoći Centralnoj izbornoj komisiji da izbore dočekamo u punom sastavu - kaže Šehić.

 

On je skeptičan u smislu stranačke nezavisnosti kandidata i načinima njene provjere i utvrđivanja.

 

- Kod nas nestranački čovjek možeš postati preko noći. Svjedoci smo da su i sudije Ustavnog suda birane kao nestranačke ličnosti, a bili su visoko pozicionirani u okvirima svojih političkih subjekata. Zato treba tražiti profesionalnost, odgovornost i efikasnost u obavljanju poslova. Opet sam optimista da će se ovo pitanje riješiti, ako se bude insistiralo na poštivanju Izbornog zakona, ali i svih drugih zakona - ističe Šehić.

 

Dakle, nakon eliminacije 955 nepotpunih prijava u CIK-u je u toku provjera preostalih 9.288. Već sada CIK-u nedostaje 2.712 kandidata za predsjednike biračkih odbora i njihove zamjenike, ali bi taj broj, nakon provjera, mogao biti mnogo veći.

 

Za razliku od biračkih odbora, gdje se traže politički nezavisni kandidati, stranke, prema svemu sudeći, nemaju problema s popunjavanjem svojih lista. Ukupno 168 političkih subjekata dostavilo je liste s ukupno 26.124 kandidata. 

 

U CIK-u kažu da je u toku postupak njihove provjere, a ovjerene kandidatske liste trebale bi biti objavljene do 22. augusta. Na izborima 6. oktobra građani će birati vijećnike i zastupnike u 142 općine i grada, kao i Skupštini Brčko distrikta BiH. Osim 142 gradonačelnika i načelnika, bira se 3.200 članova općinskih i gradskih vijeća, te Skupštine Brčko distrikta BiH.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI