Poruke s komemoracije u Srebrenici

Schmidt: Osporavanje činjenica o genocidu je simptom nemogućnosti suočavanja s prošlošću

Front 11.07.24, 11:53h

Schmidt: Osporavanje činjenica o genocidu je simptom nemogućnosti suočavanja s prošlošću
Odbijam prihvatiti da neki smatraju da relativiziranjem historije mogu umanjiti ono što se desilo ovdje devedesetih godina. Svaki zločin je zločin, bio to Kragujevac, zločin njemačkog Wermachta ili Jasenovac. Zločini drugih nisu opravdanje za bilo čije zločine, kazao je Schmidt

 

 

Nikšić: Bilo bi dobro da smo se danas svi okupili u Srebrenici, stvari nazvali pravim imenom

 

niksic-srebrenica

 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvuje danas u Potočarima obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava. 

 

- Bilo bi sjajno da smo danas iskoristili priliku da smo se svi ovdje okupili, stvari nazvali pravim imenom. Rekli da je ovdje bio genocid, da je to činjenica, da se izvinjavamo i da niko od ovih koji su sad ovdje nisu to uradili - poručio je federalni premijer Nermin Nikšić.

 

Dodao je kako bilo svima lakše "da se okrenemo i idemo dalje".  

 

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine i suosjećanja s porodicama žrtava danas je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Na Dan žalosti zastave Bosne i Hercegovine spuštene su na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Također, danas se ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

 

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 5. jula ove godine donijela Odluku kojom se 11. juli 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH. Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Fejzić: Dug nas preživjelih prema žrtvama genocida obavezuje nas da se vraćamo u Srebrenicu

 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Hamdija Fejzić kazao je na komemoraciji u Srebrenici da na žalost, uprkos zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida, "imamo samo jednu potvrđenu optužnicu za negatore genocida, jednu optužnicu i nikad masovnije i negiranje genocida".

 

Fejzić je prisutnima na komemoraciji zahvalio što su danas u Srebrenici i time iznova svjedoče istinu za više od 8.372 nevine bošnjačke žrtve nad kojima je u julu 1995. godine, nakon što su ih zarobili vojska i policija Republike Srpske i pripadnici vojnih i paravojnih jedinica susjedne Srbije, u samo nekoliko dana izvršen zločin genocida.

 

Podsjetio je da su genocid počinjen nad civilima Srebrenice osudili Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, kao i drugi domaći i strani sudovi.

 

Kazao je da je 11. juli kao datum kada je počelo izvršenje genocida, kako u BiH tako i mnogim državama svijeta, svih prethodnih godina obilježavan kao dan javnog iskazivanja pijeteta spram žrtava i saosjećanja sa preživjelim članovima njihovih porodica, a tako je to i ove godine.

 

- S nama su danas mnogi naši dokazani prijatelji, osobe koje saosjećaju sa žrtvama genocida i koje svojim prisustvom u gradu u kojem je genocid počinjen ne dozvoljavaju da zločin i njegove žrtve budu zaboravljene, a čemu godinama teže počinioci i negatori genocida – kazao je Fejzić.

 

Negiranje genocida, naglasio je, počinjenog nad bošnjačkim civilima u Srebrenici, posljednja je faza izvršenja genocida.

 

- Punih 29 godina politiku prikrivanja i negiranja genocida provodile su one snage koje su genocid osmislile i planirale i koje su godinama pružale utočište mnogim osumnjičenim i optuženim za najteže ratne zločine. Pravdoljubivi svijet osudio je takve politike i 23. maja ove godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici prema kojoj će se 11. juli obilježavati kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine – naveo je Fejzić.

 

Žrtve genocida, dodao je, tako su dobile međunarodno pravo na sjećanje a njegovi počinioci i negatori politike koji su ih podržavali, na njihovu žalost, mjesto na stranoj strani historije.

 

Fejzić je zahvalio svima koji su svojim glasom i zalaganjem doprinijeli da Rezolucija bude usvojena.

 

Posebno je zahvalio majkama Srebrenice koje 29 godina, trpeći razne uvrede i poniženja od počinilaca i negatora genocida, kako u državi tako i svijetu, istrajavaju u borbi za dostojanstvo svojih ubijenih sinova, muževa, braće, a da pri tome nikada nisu posegnule za činom osvete za zlo koje im je nanijeto.

 

Na žalost, rekao je, mnoge majke nisu dočekale da pronađu i identifikuju i dostojanstveno ukopaju barem jednu kost svoga djeteta.

 

- Dug nas preživjelih prema žrtvama genocida, obavezuje nas da se vraćamo u Srebrenicu, da u njoj ponovo gradimo život, stvaramo i izgrađujemo bolju budućnost za sve one koji žele da žive u njoj – poručio je Fejzić.

 

Teško jeste, dodao je, ali ako imate motiv, a naš motiv su prije svega bijeli nišani naših ubijenih članova porodica, podrška rodoljubivog svijeta bez obzira na vjeru, rasu i naciju, onda je svima nama srebreničanima povratak u Srebrenicu čin koji će svjedočiti da nismo zaboravili svoju ubijenu braću, očeve i sinove, te njihove spaljene dijelove.

 

- Naš motiv da gradimo život u Srebrenici dragi prijatelji ste i vi koji danas prisustvujete ovoj komemoraciji, kao i svi znani i neznani iz raznih krajeva BiH, Evrope i svijeta, koji svakog 11. jula stignu u Potočare kako bi iskazali poštovanje prema žrtvama genocida – naglasio je Fejzić.

 

I kada sve prođe, dodao je, kada se svi koji su danas ovdje vrate svojim kućama, "mi ćemo ostati u Srebrenici, mi ćemo nastaviti naše živote i naše borbe".

 

- Kada svi odu, ostat će neki dječaci u parku i na igralištu kojima je jedina briga kako odigrati fudbalsku utakmicu, dječaci koji su rođeni poslije genocida i uglavnom nose imena po svojim djedovima koji su ubijeni 1995. godine. Kada svi odete iz Potočara, mislite na njih, mislite na njihovu budućnost – poručio je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Hamdija Fejzić.


Schmidt: Osporavanje činjenica o genocidu je simptom nemogućnosti suočavanja s prošlošću

 

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poručio je danas u Potočarima da se Rezolucijom o genocidu u Srebrenici osuđuje bilo kakvo negiranje genocida i sve radnje kojima se veličaju osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnost i genocid. Prema njegovim riječima, ona je jasan iskaz međunarodne posvećenosti očuvanja dostojanstva preživjelih i poštivanja naslijeđa ubijenih.

 

- Za društvo je imperativ da se odbace bilo kakvi pokušaji da se minimizira ili iskrivi težina i razmjere genocida u Srebrenici. Pored Rezolucije, za realizaciju ovih ciljeva poduzeti su i neki drugi koraci. Potpisan je memorandum između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, nametnuo sam izmjene Izbornog zakona koje onemogućavaju ratnim zločincima da obavljaju javne funkcije, a Ured visokog predstavnika nastavlja pružati podršku Tužilaštvu BiH - kazao je visoki predstavnik. 

 

Naveo je da je glavna prepreka za pronalazak nestalih i dalje nedostatak informacija o grobnicama i lokacijama, te kapaciteta za obradu informacija.

 

- Lokalni forenzički kapaciteti zahtijevaju dodatnu fiinansijsku podršku. Potpuno je neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca koje vidimo većinom na istoku Republike Srpske. To je uvreda za žrtve i donekle prijetnja, a predstavlja i kršenje Krivičnog zakona BiH - upozorio je Schmidt. 

 

Naveo je da njegove odluke nisu usmjerene protiv bilo kojeg naroda u BiH, već su one poziv da se suočimo s prošlošću, kao što ni sama Rezolucija nije usmjerene protiv srpskog naroda, niti Republike Srpske.

 

- Ona bi trebala da pokrene dijalog. Umjesto za političke ciljeve, ona bi trebala biti katalizator izlječenja rana i pomirenja. Jasno mi je da vlasti Republike Srpske preispituju i osporavaju činjenice vezane za genocid u Srebrenici. To je ujedno simptom nemogućnosti suočavanja s ovom mračnom prošlošću. Niko nema pravo jedan narod ili državu opisivati kao genocidnu. Da bi došli do pomirenja potebno je međusobno uvažavanje. Svjesni smo da je to za neke itekako težak put – podvukao je visoki predstavnik.

 

Dodao je da moramo raditi na pomirenju i održivom miru, te odbija da se mogu nastaviti negiranja užasa počinjenih u Prijedoru, Srebrenici, Žepi, i drugim gradovima.

 

- Odbijam prihvatiti da neki smatraju da relativiziranjem historije mogu umanjiti ono što se desilo ovdje devedesetih godina. Svaki zločin je zločin, bio to Kragujevac, zločin njemačkog Wermachta ili Jasenovac. Zločini drugih nisu opravdanje za bilo čije zločine - kazao je Schmidt.

 

Poručio je da se tolerancijom ne gubi identitet, te da "imamo obavezu da živimo u miru u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma“.  

 

Erdogan: Svjesni smo da je svježa bol majki i sestara koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici

 

Nikad nećemo zaboraviti gorku istinu u riječima rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, velikog državnika sa velikim idejama i posvešćenošću, koji je rekao „Šta god činili ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji zaboravi ponoviti“, kazao je u videoporuci predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

 

Ističući da nikada neće zaboraviti Srebrenicu i neće dopustiti da se zaboravi kako se sličan zločin ne bi ponovio nigdje u svijetu, Erdogan je rekao da od dragog Boga želi da podari strpljenje porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama koji doživljavaju ponovnu bol svakog 11. jula.

 

- Svjesni smo da je bol naših majki i sestara koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici svježa kao jučer. Kao što vam je poznato, nacrt rezolucije o proglašenju 11. jula "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici", čiji je jedan od supodnositelja bila i Turska, prihvaćen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u svim fazama ove odluke, od njene pripreme do njenog usvajanja. Smatramo da ova odluka treba poslužiti kao primjer da se mrak sličan genocidu u Srebrenici ne ponovi nigdje u svijetu - istakao je Erdogan.

 

Napomenuo je da je palestinski narod u Gazi i na okupiranim palestinskim područjima danas izložen sličnim zločinima doživljenim u Srebrenici prije 29 godina.

 

- Međunarodne institucije i organizacije samo posmatraju ubistvo oko 40 hiljada nevinih ljudi, među kojima i 16 hiljada djece, kao i prije 29 godina -  rekao je.

 

Naglasio je kako cijeli svijet, prolazi kroz ispit ljudskosti i iskrenosti, te dodao da „oni koji su odgovorni za barbarizam u Gazi će prije ili kasnije odgovarati pred međunarodnim pravom, baš kao i u Srebrenici. Turska će nastaviti davati sve od sebe kako bi osigurala da pravda bude zadovoljena i da počinioci genocida odgovaraju“.

 

Izrazivši žaljenje zbog postojanja onih koji i dalje negiraju genocid u Bosni i Hercegovini i veličaju ratne zločince, uprkos presudama međunarodnih sudova Erdogan je poručio da sa zabrinutošću prate napade i maltretiranja ljudi koji su se nakon rata vratili u svoje domove.

 

- Od lokalnih vlasti očekujemo da učine svoj dio posla kako bi se svaki građanin Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku pripadnost, osjećao sigurno tamo gdje živi. Kako bi se održali trajni mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, moraju se potpuno napustiti sve vrste govora mržnje. Mi moramo tražiti načine širenja kulture mira, tolerancije i pomirenja. Iskrena nam je želja da u Bosni i Hercegovini zavlada unutrašnji konsenzus koji će obuhvatiti sve segmente. Svi bi trebali da imaju na umu da od sukoba i napetosti niko neće imati koristi – poručio je.

 

Dodao je da će Turska nastaviti davati sve od sebe da dođe do transformacije Bosne i Hercegovine u mjesto stabilnosti, mira i prosperiteta, te pružati bezuvjetnu podršku teritorijalnom integritetu, političkom jedinstvu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

 

Gorčević: Odreći se istine o prošlosti znači odreći se bezbrižne budućnosti


Ministrica evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević obratila se na komemoraciji u hali bivše fabrike akumulatora u Potočarima istakavši da je nemoguće tu stajati a ne osjetiti neizmjernu tugu i bol, ali i odgovornost da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi i nikada više ne ponovi.

 

Ona  je također istakla da nažalost 29 godina nije bilo dovoljno ni da svi ljudi i djeca stradali u ovom zločinu budu dostojanstveno pokopani i ispraćeni na vječni počinak.

 

Gorčević je istakla da genocid u Srebrenici kao najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o okrutnosti te politici mržnje.

 

- Odreći se istine o prošlosti znači odreći se bezbrižne budućnosti. Među onima koji danas najteže pate nalazimo primjere hrabrosti. Uzorno je neposustajati u borbi za ispunjenje pravde. Uime Crne Gore, izražavam najdublje saučešće. Neka je žrtvama vječni rahmet - kazala je Gorčević.

 

Santana: Međunarodni rezidualni mehanizam posvećen da pomogne domaćem pravosuđu


Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana, tokom obraćanja na komemoracije u Potočarima, podsjetila je da se ukop posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava danas dešava prvi put otkako je Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala Rezoluciju u Srebrenici podsjećajući na zastrašujuće događaje iz jula 1995. godine koji su potresli savjest čovječanstva.


Santana podsjeća da je su za nekoliko dana tokom genocida u Srebrenici ubijene hiljade odraslih muškaraca i dječaka, a više od 30.000 žena, djece i starijih osoba prisilno izmješteno iz mjesta življenja, što su nezapamćeni događaji u dotadašnjim sukobima u bivšoj Jugoslaviji.


Haški tribunal i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove su se, rekla je ona, primarno bavili odgovornošću pojedinaca za počinjene zločine te je u više sudskih predmeta, za zločin genocida osuđeno sedam visokopozicioniranih vojnih i političkih dužnosnika, od toga njih pet na kaznu doživotnog zatvora.


Ona je uvjerena da će nakon Međunarodnog rezidualnog mehanizma domaće pravosuđe pozivati počinioce na odgovornost za ovaj zločin, u čemu će imati pomoć Međunarodnog rezidualnog mehanizma u procesima za genocid i druge zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.


Santana ističe da procesuiranje odgovornih ze genocid i druge zločine ostaje i dalje ključno za proces pomirenja i da je veoma bitna izgradnja obrazovnog sistema koji će sprečavati negiranje zločina te veličanje osuđenih zločinaca.


Održavanje narativa o veličanju odgovornih počinilaca je po njenim riječima zamka održavanja stalnih nacionalnih napetosti, što nije i neće donijeti ništa dobro nikome u regionu.

Da bi cvjetali povjerenje i pomirenje, ključno je prihvatanje zaključaka Rezolucije, pravilno educiranje o ratnim događajima i sjećanje na nevine žrtve gdje god je to moguće, kao i čvrsto odbacivanje narativa koji produbljuje podjele.


Santana je izrazila divljenje snazi preživjelih srebreničkih žrtava zbog njihovih stalnih težnji za pravdom. Također je rekla da iskreno saosjeća s porodicama žrtava a naročito s onim čiji će članovi danas naći konačan smiraj poslije toliko godina od stradanja u genocidu.

 

Subašić: Majke Srebrenice su digle glas i probudile čitav svijet zbog naše ubijene djece
 
 
Predsjednica Udruženja Pokret 'Majke enklave Srebrenica i Žepa' Munira Subašić zahvalila je, danas na komemoraciji u Potočarima, svim državama članicama Generalne skupštine UN-a koje su glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i poručila 'neka znaju da pripadaju čovječanstvu'.
 
 
- Za one koji nisu glasali ili su bili suzdržani vjerovatno će doći vrijeme da i oni glasaju, kad to bude trebalo. Ako ne, neka se stide - naglasila je Subašić.
 
 
Ističe da je preživjela genocid. Ubijena su 22 člana njene uže porodice, među njima i njen najmađi sin te muž. Ubijeni su i brojni drugi, samo zato što su bili muslimani.
 
 
- Ipak, majka Bošnjakinja i majka Srebrenice nije sjela da plače. Digli smo svoj glas, probudili čitav svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena, da se ovo što se nama desilo ne desi više nikada i nikome. Nažalost, dok ja ovdje stojim, mnoge majke plaču u Ukrajini, Palestini i na drugim mjestima. Svijet šuti, ništa ne radi. Često, mi majke kažemo da svijet i Evropa nisu ništa naučili. Poslije holokausta, svi su rekli - nikad više - naglasila je.    
 
 
Podsjeća da je, padom Srebrenice, ostalo 5.500 djece siročadi. Djeca su gledala kad im ubijaju oca i brata, kad im siluju majku i sestru. Preživjeli su genocid, a neka djeca su se i rađala poslije smrti oca.
 
 
- Mi majke uspjele smo djecu koja su preživjela genocid da odgojimo bez mržnje i bez osvete. Da budu najbolji, bez obzira gdje se nalazili. To je ponos majke Bošnjakinje, ponos majke Srebrenice. Sve majke svijeta trebalo bi da uče od nas - kazala je.
 
 
Subašić ističe da su, iako preživjele i doživjele genocid, pružile ruku pomirenja svim majkama na Balkanu i u čitavom svijetu.
 
 
- Kazale smo da svaka majka koja je izgubila dijete gdje god se nalazila i kako se god zvala i kome god pripadala samo je majka i ništa više. Često se sastajemo sa svim majkama koje su izgubile djecu, razgovaramo da vidimo šta možemo učiniti za bolje sutra. Često kažem da su razlike dobre, ali podjele nisu. Dijelimo se na dobre i na loše ljude - kazala je.           
 
Munira Subašić podsjetila je i sa današnjeg skupa da je veliki broj ratnih zločinaca još na slobodi i da slobodno šetaju Srebrenicom i Podrinjem, 'i nekad nam se smiju u lice'.
 
 
- Žao mi je što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije bio sponzor Rezolucije, pa da živimo zajedno poštujući jedni druge - poručila je tokom obraćanja na komemoraciji u Potočarima, upriličenoj na 11. juli - Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.
 
 
Munira Subašić, zajedno sa ostalim majkama Srebrenice i Žepe, bori se sve ove godine za istinu i pravdu. Uoči donošenja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, bila je u New Yorku i na tom mjestu ponovo je ukazala na važnost donošenja Rezolucije o Srebrenici. 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI