uoči 11. jula

Bećirović u Potočarima odao počast žrtvama genocida, susreo se i sa Suljagićem

Front 10.07.24, 16:46h

Bećirović u Potočarima odao počast žrtvama genocida, susreo se i sa Suljagićem
Bećirović je naglasio da spomenici, memorijalni centri i drugi oblici sjećanja imaju ključnu ulogu u očuvanju historijske istine i sjećanja na žrtve genocida

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je položio vijenac i odao počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Potom je u Fabrici akumulatora u Potočarima Bećirović odao počast žrtvama genocida koje će sutra biti pokopane. 


Također, Bećirović je razgovarao s direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem. Tom prilikom Bećirović je naglasio da spomenici, memorijalni centri i drugi oblici sjećanja imaju ključnu ulogu u očuvanju historijske istine i sjećanja na žrtve genocida. Zaštita istine o genocidu u Srebrenici nije samo moralna obaveza, već i imperativ za izgradnju mirnog, pravednog i saosjećajnog društva. Između ostalog, Bećirović je rekao da je istina naš najvažniji saveznik i da je pravda naša najveća obaveza prema žrtvama i prema budući generacijama.


Tokom razgovora, direktor Suljagić zahvalio se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću na podršci aktivnostima i radu Memorijalnog centra Srebrenica.

 
Između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić posjetili su prostorije novoizgrađenog objekta, koji služi za očuvanje ekshumiranog neidentificiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće žrtava genocida. Novi objekat predstavlja doprinos memorijalizaciji i sprečavanju negiranja genocida u Srebrenici.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI