nije joj lako

Le Pen se ne predaje: Optužila francusku ljevicu da podsjeća na Trumpa i njegove agresivne pristalice

Front 10.07.24, 15:50h

Le Pen se ne predaje: Optužila francusku ljevicu da podsjeća na Trumpa i njegove agresivne pristalice
Le Pen je izjavila da NFP ima “skoro subverzivne stavove jer poziva da se Matignon uzme silom, koliko smo mogli razumjeti", misleći na ured premijera

 


Čelnica francuske krajnje desničarske stranke, Marine Le Pen, u srijedu je povukla paralele između poziva tvrdo ljevičarskog političara na marš prema uredu premijera i napada na Capitol Hill od strane pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Komentari označavaju zaoštravanje retorike Le Pen, koja je taktičko glasanje na parlamentarnim izborima u nedjelju uobličila kao zavjeru establišmenta da njenu stranku drži van vlasti.


Ljevičarski Novi narodni front (NFP) neočekivano je osvojio većinu zastupničkih mjesta, ali obzirom da nijedna grupa nije osvojila apsolutnu većinu, Francuska je utonula u neizvjesnost, bez jasnog puta do stabilne vlade.


Le Pen je izjavila da NFP ima “skoro subverzivne stavove jer poziva da se Matignon uzme silom, koliko smo mogli razumjeti", misleći na ured premijera.


- To je njihov napad na Capitol - dodala je Le Pen, govoreći o tome kada su Trumpove pristalice upale u američki Capitol 6. januara 2021. u pokušaju da ponište njegov poraz na izborima, prenosi Reuters.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI