pravila

Šta kažu pravila UEFA-e o penalu koji nije dosuđen Njemačkoj: Da li je ruka bila u prirodnom položaju?

Sport 06.07.24, 15:09h

Šta kažu pravila UEFA-e o penalu koji nije dosuđen Njemačkoj: Da li je ruka bila u prirodnom položaju?
Dale Johanson, urednik fudbalske rubrike ESPN-a, koji se bavi fudbalskim pravilima i sudijskim odlukama na platformi X je prokomentarisao ovaj slučaj

 

Sudija iz Engleske Anthony Taylor nije svirao penal za Njemačku pri rezultatu 1:1 tokom produžetka meča protiv Španije. Na kraju je Španija prošla zahvaljujući golu Merina, no Njemačka smatra da je oštećena.

 

Musiala je šutirao s vrha šesnaesterca, a na putu prema golu lopta je pogodila u ruku lijevog beka Španije Marka Kukurelju.

 

Tejlor nije ništa dosudio, a nije se oglasila ni VAR soba.

 

Dale Johanson, urednik fudbalske rubrike ESPN-a, koji se bavi fudbalskim pravilima i sudijskim odlukama na platformi X je prokomentarisao ovaj slučaj.

 

- Ruka blizu boka koja je u položaju prema tlu ili iza linije tijela ne bi smjela biti kažnjiva. Za razliku od penala protiv Danske i igranja rukom Joakima Andersena, kad je položaj ruke neprirodan i stvara barijeru. Jasno je da navijači misle da su obje odluke krive, ali prema interpretaciji pravila nisu. Suci su prije Eura dobili posebne upute kako postupati oko igranja rukom, a baš je slučaj poput Kukureljinog ogledan primjer šta ne bi smjelo biti kažnjivo - kazao je Džonson. 

 

Ovakva odluka se nije svidjela selektoru Julijanu Nagelsmanu, koji smatra da je Njemačka oštećena.

 

- Ako lopta ide jasno prema golu i Španac je zaustavi rukom, nije važno radi li to namjerno ili ne. To je zapravo najmanje važno. U pitanju je čisti penal. Onaj koji smo dobili protiv Danske znatno je manje penal nego ovo. Ne razumijem kako se ovo događa kad imate priliku pogledati snimku 48.000 puta.

 

 

(Avaz/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI