SUSRET U KREMLJU

Nazire li se preokret: Otkriveni detalji razgovora Putina i Orbana, ruski predsjednik zavapio...

Front 05.07.24, 19:31h

Nazire li se preokret: Otkriveni detalji razgovora Putina i Orbana, ruski predsjednik zavapio...
Ruski predsjednik kaže da je spreman sa Orbanom razgovorati o nijansama

 

 

Iako je mađarski premijer Viktor Orbán rekao da u Moskvu ne dolazi kao predsjedavajući EU, ruski predsjednik Vladimir Putin ga je tako titulirao, a Mađar se nije bunio.


- Razumijem da ste ovaj put došli ne samo kao naš dugogodišnji partner, već i kao predsjednik Vijeća EU-a. Nadam se da ćemo imati priliku razmijeniti mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i, naravno, razgovarati o izgledima za razvoj najveće europske krize - rekao je Putin na početku razgovora kako je prenio Kremlj.


- Znam da ste nedavno bili u Kijevu i ovdje ste kako biste razgovarali o svim nijansama situacije koja se razvila u smjeru Kijeva. Na raspolaganju sam. Vjerojatno znate za moj govor rukovodstvu Ministarstva vanjskih poslova nedavno u Moskvi. U njemu se iznose naša stajališta o mogućem mirnom rješenju - rekao je Putin, prenosi Jutarnji.hr.


Riječ je o govoru koji je ruski predsjednik održao 14. lipnja i u kojem je iznio svoje uvjete mira: "Ukrajinske trupe moraju se potpuno povući iz Donjecke i Luganske narodne republike te Hersonske i Zaporoške oblasti. Napominjem da se moraju povući s cijelog teritorija ovih regija unutar njihovih administrativnih granica u trenutku kada su bile dio Ukrajine. Čim Kijev izjavi da je spreman donijeti ovu odluku i započeti stvarno povlačenje trupa iz ovih regija te također službeno obavijesti da odustaje od svojih planova za pridruživanje NATO-u, naša će strana izdati naredbu o prekidu vatre i započeti pregovore. Ponavljam – to ćemo učiniti ekspresno. Naravno, jamčimo i nesmetano i sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica i sastava." 


Ruski predsjednik kaže da je spreman razgovorati s Orbánom o nijansama, a želi čuti i stavove njegovih "europskih partnera", što mađarski premije nije ovlašten prenijeti.


Zavapio je potom da je došlo do pada trgovine, više od 35 posto. 


- U svakom slučaju, vrlo smo sretni što vas vidimo i imamo o čemu razgovarati - zaključio je Putin


Orbán podsjeća da je ovo njihov jedanaesti susret u posljednjih deset godina, ali "ovaj je posebniji. Mađarska je rotirajući predsjednik Vijeća EU od 1. srpnja", tumači, iako se na to nema pravo pozivati.


- Vrlo sam vam zahvalan što ste me i u takvim teškim okolnostima pristali prihvatiti. Moram vam reći da se broj zemalja koje mogu razgovarati s obje strane sukoba ubrzano smanjuje. Uskoro će Mađarska vjerojatno biti jedina zemlja u Europi koja će moći razgovarati sa svima. Želio bih iskoristiti ovu priliku kako bih s vama razgovarao o nizu važnih pitanja. Također bih želio znati vaše stajalište o nizu važnih pitanja za Europu - zaključio je mađarski premijer početak razgovora. 


Orban: Stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje se jako razlikuju


Mađarska smatra svoje šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom mirovnom misijom, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


"Mnogi koraci potrebni su kako bi se okončalo rat, ali poduzeli smo prvi korak da obnovimo dijalog", rekao je Orban, dodajući da se "stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje jako razlikuju".


Putin je rekao da je s Orbanom razgovarao o situaciji u Ukrajini i ponovio da bi ruski prijedlozi trebali biti ključ za rješavanje sukoba.


Dodao je da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Europe, ali i naglasio da Kijev još ne želi prekinuti sukob, javlja Hina.

 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Screenshot)

 

BLIN
KOMENTARI