DALI ROK OD OSAM DANA

Postoji li razlog: Općinski sud ne želi upisati Hajriju Maksić za v. d. generalne direktorice KCUS-a

Hronika 04.07.24, 19:23h

Postoji li razlog: Općinski sud ne želi upisati Hajriju Maksić za v. d. generalne direktorice KCUS-a
KCUS je, prema riječima Ajdina Zulića, člana privremenog Upravnog odbora KCUS-a, danas dobio akt od Općinskog suda

 

 

Općinski sud u Sarajevu zatražio je od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da se dopuni zahtjev za upis u sudski registar sa određenim dokazima koji se odnosi na imenovanje prof. dr. Hajrije Maksić za vršioca dužnosti generalne direktorice ovog zdravstvenog centra.


Potvrdio je to za Faktor Ajdin Zulić, član privremenog Upravnog odbora KCUS-a, naglasivši da to ne znači da je Općinski sud odbio upisati Maksić u sudski registar kao vršiteljicu dužnosti generalne direktorice KCUS-a.


- U suštini Općinski sud je zatražio da se dostavi odluka o razrješenju Upravnog odbora (UO) i imenovanju ili stalnog ili produženju privremenog UO, ili da se dostavi mišljenje Vlade FBiH da UO poslije isteka perioda od 90 dana može donositi punopravne odluke iz svoje nadležnosti, kako je utvrđeno samim rješenjem ministarstva.


Ukoliko se dostave te dvije stvari potvrdit će se punopravno, odnosno zakonito odlučivanje Upravnog odbora i izvršit će se upis sadašnjem vršiocu dužnosti generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Maksić. Ako ne, onda će sud temeljem toga odbiti upis, odnosno ako mi ne dopunimo, odbacit će prijavu kao neurednu - kazao je Zulić.


KCUS je, prema riječima Zulića, danas dobio akt od Općinskog suda.


- S obzirom da je slična situacija bila 2021. godine, mi smo već tada sudu dostavili taj dokaz kada je Ured za zakonodavstvo rekao da Upravni odbor djeluje poslije isteka perioda ako je u pitanju privremeni UO do njegovog razrješenja. Međutim, sud to nije prihvatio smatrajući da je to samo u konkretnom slučaju te 2021. godine.
Mi smo ponovo tražili 2024. godine nakon čega je Ured za zakonodavstvo nama dostavio informaciju da oni ne mogu dati takvo mišljenje i uputio nas na organe uprave, u ovom slučaju na Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Federalno ministarstvo pravde, iako je prava adresa Vlada FBiH. U suštini može Federalno ministarstvo zdravstva dati jer ono predlaže članove Upravnog odbora. Mi smo se temeljem toga već obratili Federalnom ministarstvu zdravstva i ministarstvu pravde, a neslužbenim kanalima upoznali smo o svemu i premijera Nermina Nikšića. Akt je proslijeđen Vladi FBiH i sad čekamo njihovo mišljenje, s tim da imamo rok od osam dana da dopunimo zahtjev, u protivnom sud će donijeti rješenje temeljem onoga što ima u spisu - objasnio je Zulić.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI