Predsjednik RS

Dodik: Mirno razdruživanje je jedina opcija, za to je Zapad kriv

Front 04.07.24, 18:54h

Dodik: Mirno razdruživanje je jedina opcija, za to je Zapad kriv
- To je osoba koja se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, iako to nije, ima samo jedan problem sa Deklaracijom i Svesrpskim saborom, a to je što jasno i nedvosmisleno RS i Srbija kažu da Christian Schmidt nije visoki predstavnik

 

 

 

Predsjednik RS Milorad Dodik izavio je da je 'Zapad izvazvao haos u BiH koji je doveo do toga da je mirno razdruživanje jedina opcija'.

 

On je govorio za agenciju Srna i objašnjavajući kako navodno RS donosi odluke kako bi zaštitila Srbe, jačala odnose sa Srbijom ali i pravila korake ka svojoj autonomiji.

 


Na pitanje da prokomentira pismo koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću, u kojem kazao da svesrpska deklaracija sadrži "nekoliko problematičnih zaključaka koju su u direktnoj suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom", Dodik je ponovio svoje već poznate izmišljotine o Schmidtu kao ilegalcu.

 

- To je osoba koja se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, iako to nije, ima samo jedan problem sa Deklaracijom i Svesrpskim saborom, a to je što jasno i nedvosmisleno RS i Srbija kažu da Christian Schmidt nije visoki predstavnik.

 

On u BiH boravi nelegalno pod pritiskom dijela Zapada koji mu daje podršku. U BiH izazvao je haos i krizu iz koje niko ne može naći izlaz. Odluka dijela Zapada da krenu u takvu avanturu dovela je do situacije u kojoj mirno razdruživanje postaje jedina opcija. Spremni smo da razgovaramo i radimo sa svima u BiH, bez stranog uplitanja i pokušamo uraditi nešto na evropskom putu, ali sve dok Amerikanci u tu priču uvlače Schmidta, to neće biti moguće. Evropski put BiH moguć je samo bez Schmidta i Michaela Murphyja - rekao je Dodik.

 

On je dalje naveo da je 'mirno radruživanje' reakcija na akciju, odnosno odgovor na avanturu i haos koje inicira Zapada.

 

 

(Raport/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI