Poruka iz ambasade

Amerikanci se oglasili o Dodikovom 'mirnom razdruživanju', evo šta su poručili

Front 04.07.24, 12:01h

Amerikanci se oglasili o Dodikovom 'mirnom razdruživanju', evo šta su poručili
Stav o sporazumu o razdruživanju, za koji će, kako je najavljeno, tražiti i potpis Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zatražili smo i od Ambadase SAD u BiH

 

 

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebali bi uskoro raspravljati o sporazumu koji predlaže "mirno razdruživanje" RS i Federacije Bosne i Hercegovine. 

 

Radi se, kao što je poznato, o planu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je rezrađen u 15 članova, a zvaničan naziv mu je Informacija o potrebi pokretanja procedura regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima.

 

Stav o sporazumu o razdruživanju, za koji će, kako je najavljeno, tražiti i potpis Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zatražili smo i od Ambadase SAD u BiH. 


- Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan: "Razdruživanje“ Republike  Srpske od Bosne i Hercegovine je drugo ime za secesiju i kao takvo je neustavno i antidejtonsko. Bosna i Hercegovina nije zajednica država, a Republika Srpska nije niti je ikada bila država, naveli su za Oslobođenje iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a. 

 

- "Razdruživanje" Republike Srpske ili secesija je opasna, neodgovorna i ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Ovo su ključni interesi SAD koje ćemo braniti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji učestvuju u destabilizirajućim i antidejtonskim aktivnostima, poput navedenih - stoji u odgovoru Ambasade SAD u BiH. 

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI