Poznat i razlog

UEFA pokrenula istragu protiv turskog fudbalera nakon proslave gola

Sport 03.07.24, 16:08h

UEFA pokrenula istragu protiv turskog fudbalera nakon proslave gola
Nakon svog drugog gola u Leipzigu, Demiral je objema rukama formirao znak i simbol "Sivih vukova" tokom pobjede protiv Austrije u osmini finala sa 2:1

 

 

Evropska nogometna unija (UEFA) pokrenula je istragu protiv turskog reprezentativca Meriha Demirala nakon što je proslavio pogodak takozvanim "vučjim pozdravom".

 

UEFA je objavila kako je riječ o navodnom neprimjerenom ponašanju 26-godišnjaka. Bude li Demiral novčano kažnjen, mogao bi se suočiti sa zabranom nastupa u predstojećoj četvrtfinalnoj utakmici Evropskog prvesntva protiv Nizozemske.

 

Nakon svog drugog gola u Leipzigu, Demiral je objema rukama formirao znak i simbol "Sivih vukova" tokom pobjede protiv Austrije u osmini finala sa 2:1. 

 

Pristaše desničarskog ekstremističkog pokreta Ülkücü, pod kontrolom Saveznog ureda za zaštitu ustava u Njemačkoj, poznati su kao Sivi vukovi. U Turskoj je ultranacionalistička stranka MHP njen politički predstavnik i partner u savezu s islamskom konzervativnom strankom AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Demiral je objasnio da je ovakav način slavlja povezan s njegovim turskim identitetom. Aktivisti za ljudska prava kritizirali su ovakav način proslave, prenosi STA. 

 

Turska će u subotu u Berlinu igrati za plasman u polufinale Evropskog prvenstva.

 

(FENA/mm)

BLIN
KOMENTARI