Budite na oprezu

Upozorenje turistima: U Jadranu se pojavile morske otrovnice!

Hronika 03.07.24, 15:55h

Upozorenje turistima: U Jadranu se pojavile morske otrovnice!
Nijedna ne napada čovjeka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan

 

 

U crnogorskom dijelu Jadrana sve više je invazivnih vrsta koje štete ekosustavu, ali su i opasnost za ljude, ribare ili kupače.

 

Nijedna ne napada čovjeka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

 

Dr. Ilija Ćetković, suradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora, za kaže da je posljednjih nekoliko godina primijećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji mijenjaju sliku podvodnog svijeta, te da su sve te vrste zabilježene i u vodama drugih jadranskih zemalja. On ističe da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Sueski kanal.

 

- Ove vrste vode poreklo iz Indijskog oceana i Crvenog mora, a ovaj fenomen se naziva Lesepsijska migracija i dobio je ime po francuskom diplomatu koji je sudjelovao u izgradnji ovog kanala. Neke vrste dospiju u Jadran i putem drugih izvora, kakve su recimo balastne vode brodova, koje se ispuštaju Jadran, a potječu iz nekog drugog dijela svijeta”, objašnjava Ćetković-  prenosi RTCG.

 

Ćetković navodi da je od relativno nedavno uočena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora, prenosi Poslovni dnevnik.

 

- I sama je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za veliki broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, prilikom rukovanja ovom vrstom, treba poduzeti mjere kako ne bi došlo do uboda - kaže Ćetković.

 

Dodaje da su tu i vrste čiji organi posjeduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čovjeka. Ove ribe se ne smiju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbjeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

 

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mjesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo, uroniti mjesto uboda u vrelu vodu, jer je njen otrov termolabilan, što znači da se na oko 70 stupnjeva degradira i tako se smanjuje njegovo djelovanje, ističu stručnjaci.

 

Ćetković naglašava da većina tih vrsta se još uvijek susreće relativno rijetko u ovom području, nalazi se sporadično i nema pravila, gdje se i kada mogu sresti. Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate.

 

Pored rakova i riba u Jadran je dospjelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI