Nerealni zahtjevi

Zanimljivo: Ni vještačka inteligencija ne vjeruje u Dodikove snove o razdruživanju

Front 03.07.24, 15:17h

Zanimljivo: Ni vještačka inteligencija ne vjeruje u Dodikove snove o razdruživanju
Dokument je to koji služi i služit će kao propagandno sredstvo u izbornoj godini, i svakako priča koja na dnevnoj bazi proizvodi more reakcija

 

 

Plan predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika za mirno razdruživanje razrađen je u 15 članova i nosi naziv Informacija o potrebi pokretanja procedura regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, piše Oslobođenje.

 

Dokument je to koji služi i služit će kao propagandno sredstvo u izbornoj godini, i svakako priča koja na dnevnoj bazi proizvodi more reakcija.

 

Redakciju Oslobođenja zanimala je reakcija potpuno nepristrasne strane. Zato su pitali umjetnu inteligenciju. Ukucate li na "ChatGPT" sadržaj sporazuma o mirnom razdruživanju i postavite pitanje da li je sporazum realan, dobit ćete odgovor da se radi o izmišljenom političkom sporazumu.

 

- Kao što ste primijetili, ovaj tekst nije stvaran dokument već izmišljeni politički sporazum između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. U stvarnosti, odnosi između ovih entiteta unutar Bosne i Hercegovine reguliraju se postojećim pravnim i političkim okvirom koji uključuje Ustav BiH, Opći okvirni sporazum za mir, Daytonski sporazum i druge relevantne međunarodne ugovore. Iako su u prošlosti postojali prijedlozi o različitim oblicima ustroja Bosne i Hercegovine, uključujući i moguće razdvajanje, takvi prijedlozi nailaze na složenost političke situacije, međunarodnih obveza BiH te zahtijevaju širok politički i pravni konsenzus kako bi bili provedeni. Stoga, dok je ova vrsta sporazuma izmišljena i nije realna, pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine uključuje brojne izazove i zahtijeva složeno rješenje koje bi zadovoljilo različite političke, etničke i međunarodne interese unutar zemlje.

 

Pitali su i da li će Sporazum biti potpisan?

 

- Budući da je tekst koji ste naveli izmišljen i nema stvarnu osnovu u trenutnoj političkoj stvarnosti Bosne i Hercegovine, nije realno očekivati da će takav sporazum biti potpisan. Stvarni politički procesi u Bosni i Hercegovini su kompleksni i često kontroverzni, s različitim stranama koje se bore za svoje interese unutar postojećeg ustroja države. Ideje o razdvajanju ili promjeni ustroja zemlje bile su predmet rasprava i prijedloga u prošlosti, ali ostvarivanje takvih promjena zahtijevalo bi široki politički konsenzus među svim relevantnim stranama u zemlji, kao i podršku međunarodne zajednice. U kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, realnije je očekivati nastavak postojećeg političkog i ustavnog okvira Bosne i Hercegovine uz moguće prilagodbe i reforme koje bi bile rezultat političkih dogovora unutar zemlje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI