REAKCIJA

Europarlamentarka pozvala SAD, EU i OHR da razviju 'strategiju odvraćanja' zbog dokumenta o 'mirnom razdruživanju'

Front 02.07.24, 19:20h

  Europarlamentarka pozvala SAD, EU i OHR da razviju 'strategiju odvraćanja' zbog dokumenta o 'mirnom razdruživanju'
Dokument koji je dugo najavljivao predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik se službeno zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima

 

 


Europarlamentarka Tineke Strik upozorila je da je dokument o “mirnom razdruživanju” koji su dobili šefovi klubova Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja “neposrednu prijetnju” miru u BiH, te je pozvala SAD, OHR i Evropsku uniju da “hitno razviju koherentnu i kredibilnu strategiju odvraćanja” kao odgovor na to.

 


“Ova neposredna prijetnja teritorijalnom integritetu i miru BiH ne može biti dočekana šutnjom iz EU i OHR-a. Od ključne je važnosti da SAD, EU i OHR hitno razviju koherentnu i kredibilnu strategiju odvraćanja korištenjem Bonskih ovlasti i da razbiju trenutni politički zastoj u BiH”, objavila je Strik na platformi X.

 


Dokument koji je dugo najavljivao predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik se službeno zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”

.

U Članu 7. se navodi se da se “strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa”.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI