NSRS o Deklaraciji srpskog naroda:

'Ovo je moćan dokument, imamo pravo da kažemo da smo Srbi! Umjesto Beograda, Sarajevo nam se nameće kao glavni grad'

Front 02.07.24, 15:45h

'Ovo je moćan dokument, imamo pravo da kažemo da smo Srbi! Umjesto Beograda, Sarajevo nam se nameće kao glavni grad'
- Nastavićemo da obilježavamo dan nastanka RS 9. januara, a uvodi se Dan državnosti Srbije 15. februara - rekao je Dodik

 

 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić predstavio je danas Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.


On je u toku redovne sjednice NSRS naveo kako “odmah mora da poruči da ovaj akt nije usmjeren ni protiv kojeg naroda i države“.


- Srpski narod živi u nekoliko zemalja i na svim kontinentima. Promjenom međunarodne politike, odnosno međunarodnih odnosa stvoreni su uslovi da 8. juna u Beogradu potpišemo Deklaraciju - rekao je Stevandić.


Predsjednik RS Milorad Dodik smara da je ovo istorijski važan dokument koji treba da odredi pravac daljeg razvoja.


- Nama je stalno nametano da je Srbima glavni grad Sarajevo, a ne Beograd. Usvajanjem Deklaracije treba da dignemo saradnju na veći nivo, da napravimo operativne planove za sprovođenje sve i jednog zaključka - tvrdi Dodik.


Preambula Deklaracije govori o prošlosti i onome što se, kako kaže, planira uraditi u budućnosti, te predlaže da se doda da svesrpski sabor čine i drugi narodi "jer bi to bilo fer“.


- Nastavićemo da obilježavamo dan nastanka RS 9. januara, a uvodi se Dan državnosti Srbije 15. februara -  rekao je Dodik.


On je ocijenio da je Deklaracija "moćan dokument čega mnogi nisu svjesni“.


- Deklaracija crpi moć iz volje srpskog naroda. Ponosan sam na to što piše da imamo pravo da kažemo da smo Srbi, da odbacujemo bilo kakave prefikse poput bosanski Srbi - rekao je Dodik.


Predsjednik RS je zaključio da Deklaracija nije usmjerena ni protiv jednog naroda niti protiv bilo koje vjeroispovjesti.


- Nemamo namjeru da se bavimo sukobima i to je jasno Deklaracijom određeno kao naš stav - naveo je Dodik.


Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović izjavila je da je tekst Deklaracije "pažljivo izbalansiran“.


- Opredijeljeni smo da gradimo mir i da se pridržavamo Dejtonskog sporazuma - rekla je Cijanović.


Ona je dodala da RS i Srbija imaju Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, te da "blagodeti tog teksta nisu namijenjene samo za jedan narod“.


- Dobro je otvoriti se prema okruženju i sve staviti u funkciju za opštu korist. U ovoj deklaraciji ne vidim ništa sporno. Naprotiv, samo može da donese bolje svima - poručila je Cvijanović.


Ona je ubijeđena da će ovaj dokument biti usvojen u NSRS i parlamentu Srbije dominantnom većinom.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI