Mađarski premijer

Ljubitelj Putina i Dodika Viktor Orban iznenada stigao u Kijev, šta je povod njegove posjete?

Front 02.07.24, 12:10h

Ljubitelj Putina i Dodika Viktor Orban iznenada stigao u Kijev, šta je povod njegove posjete?
Orban je najistaknutiji kritičar napora koji EU i NATO ulažu u sklopu vojne potpore Ukrajini, a jedan je od rijetkih čelnika sa Zapada koji se susreo s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom od početka invazije u veljači 2022. godine

 

 

Vlada mađarskog premijera jučer je preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, a jutros stiže iznenađujuća vijest da je Viktor Orban, jedini čelnik EU-a koji je zadržao veze s Rusijom, doputovao u Kijev, prvi put od početka ruske agresije.

 

Informaciju o odlasku Orbana u Ukrajinu prvi je objavio Financial Times, oslanjajući se na tri izvora. Orban je najistaknutiji kritičar napora koji EU i NATO ulažu u sklopu vojne potpore Ukrajini, a jedan je od rijetkih čelnika sa Zapada koji se susreo s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom od početka invazije u veljači 2022. godine, prenosi Jutarnji.

 

U međuvremenu je glasnogovornik mađarske vlade Bertalan Havasci potvrdio da je premijer Orban u utorak ujutro stigao u Kijev, a na društvenim mrežama pojavile su se snimke povorke automobila u kojima je mađarska delegacija.

 

Mađarski premijer susrest će se s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim dužnosnicima samo nekoliko dana nakon što su njih dvojica vodili razgovore na summitu EU-a u Bruxellesu. Razgovarali su u četiri oka prije nego što je Ukrajinac pozvao sve čelnike EU-a da pojačaju svoju vojnu potporu Kijevu.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI