Orban preuzeo predsjedanje EU

Ćutahija: Dodik će dobiti saveznika na visokoj poziciji

Front 02.07.24, 09:42h

Ćutahija: Dodik će dobiti saveznika na visokoj poziciji
Smatra da će njegova ultrakonzervativna vlada dati prioritet pitanjima kao što su ilegalna imigracija i proširenje EU na Zapadnom Balkanu, a ne u Ukrajini

 

 

Predsjedavanje Evropskom unijom, koje je Mađarska preuzela u ponedjeljak, 1. jula, i koje će trajati do kraja godine, unijelo je nemir u proevropske snage u Evropskoj uniji, ocijenio je u izjavi za Fenu direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija. 

 

Po njegovim riječima, od kontroverznog odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, direktnog kontriranja vrijednostima na kojima se zasniva EU, pa sve do upotrebe Trumpovog „Make America Great Again“ za mađarski slogan predsjedavanja EU koji glasi „Make Europe Great Again“, Orban iznova šokira političku javnost.

 

Smatra da će njegova ultrakonzervativna vlada dati prioritet pitanjima kao što su ilegalna imigracija i proširenje EU na Zapadnom Balkanu, a ne u Ukrajini.

 

On će također aktivno izbjegavati određena pitanja, poput politike klimatskih promjena ili vladavine prava. Njegovo protivljenje “LGBTQ+ propagandi”, feminizmu i “zelenoj ideologiji” dodatno će uticati na tok šestomjesečnog mandata Mađarske na čelu Vijeća.

 

- Uticaj mađarskog predsjedavanja EU na Bosnu i Hercegovinu mogao bi biti pozitivan, upravo zbog prioritetiziranja proširenja EU na Zapadnom Balkanu, a to dolazi u ključnom momentu za BiH – dok očekujemo otvaranje pregovora, zajedno sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Istovremeno, (predsjednik RS Milorad) Dodik će dobiti saveznika na visokoj poziciji, ali Orbanovo djelovanje će biti dosta ograničeno postojećim Evropskim politikama, koje Mađarska neće moći mijenjati bez podrške ostatka članica EU - zaključio je Ćutahija.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI