U PDP-u slavlje

Borenović: 'Vlast može biti smijenjena!' Crnadak: 'Moramo da čujemo one koji su iz Federacije hvalili Dodika'

Front 01.07.24, 16:26h

Borenović: 'Vlast može biti smijenjena!' Crnadak: 'Moramo da čujemo one koji su iz Federacije hvalili Dodika'
To znači da će SNSD, koji je dosad "vladao" Domom naroda BiH, izgubiti većinu, jer u Dom ulazi Nenad Vuković (PDP) umjesto SNSD-ove Snježane Novaković-Bursać

 

 

Jedna od najvažnijih vijesti iz današnjeg svijeta dnevne politike svakako je žrijebanje u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, odnosno žrijeb komji je odlučio petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS.
 

Ime koje se ukazalo iz jedne (pobjedničke) od dvije loptice pripada Partiji demokratskog progresa, dok je u drugoj ostao SNSD, odnosno njegova lista.


To znači da će SNSD, koji je dosad "vladao" Domom naroda BiH, izgubiti većinu, jer u Dom ulazi Nenad Vuković (PDP) umjesto SNSD-ove Snježane Novaković-Bursać.
 

Slavlja danas u taboru PDP-a ne manjka.
 

Da je to rezultat posvećenosti i odlučnosti u tome da će pravda biti dostižna, kazat će predsjednik PDP-a Branislav Borenović za Raport.
 

"Nekad je spora, ali pokazali smo kroz borbu da sreća prati hrabre", rekao je Borenović.


Epilog žrijeba za Borenovićevog stranačkog kolegu Igora Crnadka je dolazak pravde s nepune dvije godine zakašnjenja i malo svjetlo na kraju tunela u BiH.


"Jer od danas niko nema kontrolni paket kojim može da ucjenjuje sve druge političke aktere u zemlji", kazao je Crnadak za Raport.
 

Borenović je samo čekao žrijeb i odavno najavljuje promjene kad žrijebanje bude završeno vjerujući u pobjedu.
 

"Ovo će u potpunosti promijeniti učmali ambijent u Bosni i Hercegovini. Sada su smjenjivi, što suštinski znači da i ova vlast može biti smijenjena.


Time mogu biti otvorene mnoge mogućnosti. Vidjet ćemo u narednom periodu i mislim da je ovo velika pobjeda demokratije, velika pobjeda odlučnih i hrabrih ljudi i velika pobjeda PDP-a", kaže Borenović.
 

"Šta će biti dalje, vidjet ćemo", kaže Crnadak i dodati da najmanje zavisi od PDP-a.
 

"Mi smo spremni za novu potpunu energiju, novi način rada. Međutim, moramo prvo da čujemo one ljude koji su iz Federacije hvalili Dodika na način da je to bilo prosto neprijatno slušati i gledati", istakao je Crnadak.

 

Kaže da smo jučer smo imali jednog od lidera Trojke koji je rekao da je Dodik ruski čovjek, da je protiv evropskih integracija i tako dalje.

 

"Mislim da se ni Dodik ni SNSD nisu promijenili u ovih godinu, dvije, jer su u posljednjih 15 godina isti, tako da prvo treba da vidimo da li dolazi do otrežnjenja kod onih koji su sve ovo vrijeme Dodika hvalili, pa ćemo tek nakon toga vidjeti kako dalje", jasan je Crnadak.

 

S druge strane, SNSD-u, koji trenutno vedri i oblači RS, pa i BiH, nije do slavlja.

 

Lider ove stranke Milorad Dodik već je ranije najavio da SNSD neće prisustvovati žrijebanju, jer je ono "namješteno".


"Potez očajnika, čovjeka koji odlazi i to je strah čovjeka koji je jedan od najodgovornijih za katastrofalno stanje u kojem se društvo nalazi i on je zloupotrebljavao svoju poziciju kroz kontrolu Doma naroda već evo šest godina i u prošlom, i u ovom mandatu", govori Borenović i dodaje da se pokazalo da takvim ljudima apsolutno ništa nije sveto te mogu raditi šta hoće.
 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević obratio se javnosti nakon žrijebanja.
 

Vidno ljut, održao je govor u kojem se mnogo ponavljao, a najviše da je izigrana volja naroda, da niko drugi osim Narodne skupštine RS ne može odlučivati o tome, sve pozivajući se na Ustav, te da, u skladu s tim, SNSD i dalje ima pet delegata iliti većinu.
 

"Ima jedna narodna koja kaže: 'Lopov za svakog misli da je lopov'. Prema tome, oni bi to tako radili, ali ovo je bio pošten žrijeb i ovo što dobijamo iz SNSD-a je ono što smo očekivali, a to su plač i cmizdrenje. I oni će vjerovatno tako nastaviti još neko vrijeme, a mislim da je ta priča o tome da se njihov delegat neće povući potpuno besmislena. Jer poznajem gospođu Bursać, ona je ozbiljna žena, razumije da od danas više nije delegat i siguran sam da se neće hrvati s policijom i skupštinskim obezbjeđenjem da uđe u skupštinu u kojoj od danas tamo nema više nikakvog posla", rekao je Igor Crnadak za Raport.
 

Bilo kako bilo, jedan član manje u Domu naroda je nešto što će morati, htjeli - ne htjeli, prihvatiti.
 

"Moraju prihvatiti odluku koja je demokratska, koja je donesena na bazi žrijeba u skladu s, naravno, izbornim pravilima i vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti", zaključio je Branislav Borenović za Raport.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI