'Ne priznajemo Vukovića'

Burne rekacije iz SNSD-a nakon žrijebanja, Kovačević poručuje: Nikakva jaja, nikakav CIK... Ovo je rušenje RS-a!

Front 01.07.24, 14:15h

Burne rekacije iz SNSD-a nakon žrijebanja, Kovačević poručuje: Nikakva jaja, nikakav CIK... Ovo je rušenje RS-a!
Sve ovo je dio jednog političkog projekta. Ustav BiH je rekao da je jedina institucija koja bira delegate iz RS Narodna skupština RS. To nije nikakv CIK, nikakva jaja ili kinder jaja. Sud BiH se o istom predmetu izjašnjavao tri puta. Dva puta je donio jednu odluku, onda, po nalogu, drugačiju - tvrdi Kovačević

 

 


Ne prihvatamo današnju odluku Centralne izborne komisije BiH koja je žrijebanjem izvukla delegata Nenada Vukovića u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - izjavio je danas portparol Saveza nezavisnih socijalnih demokrata Radovan Kovačević, koji je i delegate u Domu naroda iz RS.


- Dakle, Narodna skupština RS je izabrala pet delegata iz RS i tu se ništa neće primijeniti. SNSD ima četiri delegata i SDS jednog i to je to. Mi se nećemo povući, nastavljamo da branimo interese RS u Domu naroda - rekao je Kovačević.


On je održao pres konferenciju nakon što je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH održan žrijeb za petog delegata u Domu naroda BiH iz Republike Srpske. U bubnju su bile dvije liste - PDP-ova i SNSD-ova, a za petog delegate je izvučen Nenad Vuković iz PDP-a.


- Sve ovo je dio jednog političkog projekta. Ustav BiH je rekao da je jedina institucija koja bira delegate iz RS Narodna skupština RS. To nije nikakv CIK, nikakva jaja ili kinder jaja. Sud BiH se o istom predmetu izjašnjavao tri puta. Dva puta je donio jednu odluku, onda, po nalogu, drugačiju - tvrdi Kovačević.


Osim toga, kako je naveo, treba imati na umu i odluku NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH "koji je rekao da za njegov rad ne trebaju Srbi iz RS“.  


- Mi iz RS nemamo predstavnika u Ustavnom sudu i ne priznajemo taj sud - poručuje Kovačević.


On tvrdi da je cilj ove odluke "rušenje demokratske volje građana RS, a da se nalagodavac nalazi u određenim ambasadama“.


Kako je kazao, jedino rješenje bi bilo da je Ustavni sud BiH, u skladu sa Ustavom BiH, vratio u proceduru u NSRS izbor delegata.


- Mućak delegata koji nam podvaljuju, delegata kojeg vade kao prljav veš iz bubnja, RS neće prihvatiti. Mi smo izabrali. To ne može da mijenja ni američka ambasada, ni CIK, samo NSRS - tvrdi Kovačević.


Prije njega oglasio se i lider SNSD na društvenim mrežama.


- Žrijebanje za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je unaprijed smišljena prevara, s ciljem da mandat dobije PDP a izgubi RS. Riječ je o najeklatantnijem degradiranju NSRS jer je po Ustavu BiH jedino Narodna skupština ta koja bira delegata u Dom naroda, i niko drugi - poručio je Dodik.


On je također rekao da je postupak trebao biti vraćen u NSRS ako je nešto bilo nepravilno.


Po današnjem žrijebanju u CIK-u BiH, Nenad Vuković iz PDP ulazi u Dom naroda BiH umjesto Snježane Novaković Bursać (SNSD), koja je godinu i po delegat na osnovu odluke NSRS-a, koja je naknadno poništena. NSRS je tako odbila da prihvati kao važeći jedan PDP-ov glas, koji je trebao značiti žrijebanje i poslala Novaković Bursać u Dom naroda.


Iz Narodne skupštine RS-a se bira pet delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Prilikom izbora su tri bila sigurna za SNSD i jedan za SDS. Borba je bila oko petog delegata za kojeg je lista SNSD i PDP dobila po 12 glasova, ali je jedan listić PDP proglašen nevažećim.


CIK je listić proglasio nevažećim, a Sud BiH ga poništio pa se PDP žalio Ustavnom sudu BiH koji je u martu prihvatio apelaciju protiv odluke Suda BiH. CIK je zatim priznao sporni listić, a što je Sud BiH potvrdio odbijanjem SNSD-ove žalbe na odluku CIK-a.

 


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI