odgovorili komšiću

Ustavni sud BiH o Vukoji i stavu Venecijanske komisije: Zabrinuti smo zbog novih pritisaka i neprimjerenih izjava

Front 28.06.24, 15:48h

Ustavni sud BiH o Vukoji i stavu Venecijanske komisije: Zabrinuti smo zbog novih pritisaka i neprimjerenih izjava
- Ovakva vrsta pritiska uz već postojeće – neizbor sudija koji nedostaju i finansijski pritisci – ima cilj narušiti integritet i autoritet Ustavnog suda BiH, stoji u saopštenju

 


Ustavni sud BiH oglasio se o izjavama i tumačenjima mišljenja Venecijanske komisije po zahtjevu Željka Komšića o izboru sudija Ustavnog suda BiH.


Naveli su da sa "zabrinutošću prate neprimjerene izjave i nove pritiske na Ustavni sud BiH, s nedavnim izborom sudije Ustavnog suda BiH".


- Ustavni sud već dugo upozorava javnost da se neizborom sudija iz RS, a donedavno i iz Federacije Bosne i Hercegovine, vrši neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na ovu instituciju s ciljem njenog degradiranja i obesmišljavanja. Uprkos tome, Ustavni sud preduzima sve što je u njegovoj moći da obavlja svoje funkcije koliko je moguće efikasnije i da, štiteći Ustav Bosne i Hercegovine, osigura vladavinu prava i zaštiti ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine.


Federacija Bosne i Hercegovine je nedavno, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, izabrala novog sudiju koji je već preuzeo dužnost. Najnovije mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u kojem se daju preporuke za budući izbor sudija, ne može se tumačiti kao stav Venecijanske komisije o „neustavnosti“ ovog posljednjeg izbora. Izbor je izvršen u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a eventualna daljnja razrada kriterija za buduće izbore je pitanje o kojem ne odlučuje Ustavni sud.


Ovakva vrsta pritiska uz već postojeće – neizbor sudija koji nedostaju i finansijski pritisci – ima cilj narušiti integritet i autoritet Ustavnog suda BiH. Zato pozivamo javnost, političare, analitičare i sve ostale koji neprimjerenim izjavama doprinose ovakvim napadima na Ustavni sud da se suzdrže i bar na taj način daju svoj doprinos nastojanjima suda da, i u teškim okolnostima u kojima je prisiljen djelovati, očuva efikasnost i integritet ove institucije", istakli su iz Ustavnog suda i svom saopštenju. 


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI