završetak grupne faze

Senzacija na EP-u: Fenomenalni Gruzijci pregazili veliki Portugal (2:0) i plasirali se u osminu finala!

Sport 26.06.24, 22:57h

Senzacija na EP-u: Fenomenalni Gruzijci pregazili veliki Portugal (2:0) i plasirali se u osminu finala!
Ono što je malo ko očekivao desilo se u duelu jednog od favorita ovogodišnjeg Evropskog prvenstva Portugala i daleko slabije Gruzije

 

U okviru posljednjih mečeva grupe F večeras su se sastale Gruzija i Portugal, te Češka i Turska.

 

Ono što je malo ko očekivao desilo se u duelu između jednog od favorita ovogodišnjeg Evropskog prvenstva Portugala i daleko slabije Gruzije. Fenomenalni Gruzijci nadigrali su veliki Portugal, zasluženo pobijedili sa 2:0 i stigli do bajke - plasmana među 16 najboljih na EP-u!

 

Start utakmice između Gruzije i Portugala donio je rani gol zvijezde Gruzije Kvaratskhelia, nakon što ga je uposlio Mikautadze, sjajno to koristi ofanzivac Napolio i dovodi svoj tim do vodstva. Portugal zatim preuzima inijacitivu na terenu, a prvu priliku je imao Ronaldo, ipak siguran je bio Mamardashvili.


Dalot je u 20. minuti mogao dovesti svoj tim do poravnanja rezultata, ipak bio je to loš udarac glavom, koji je otišao pored gola. Conceicao je pokušao u 27. minuti, izgledao je to sjajno, ali lopta je otišla pored gola.


U 35. minuti Ronaldo se našao i prilici, ipak ovo šansu su blokirali defanzivci Gruzije, Portugal je pokušavao doći do izjednačenja, no blok kojeg je postavio Sagnol je dobro stajao, te je taki poluvrijeme završeno vodstvom Gruzije od 1:0.


Otvaranje drugog poluvremena ponudilo je šansu kapitena Portugala Cristiana Ronalda, ali je njegov šut izblokiran.


Desetak minuta poslije Gruzija je izborila penal, a miran realizator za sigurno vodstvo bio je Georges Mikautadze.


Giorgi Chakvetadze je imao sjajno priliku da riješi pitanje pobjednika u 72. minuti, ali na njegovu žalost, lopta nakon šuta odlazi pored gola.

 

Portugal je zauzeo prvo mjesto u grupi sa šest bodova, druga je Turska sa istim brojem bodova, treća Gruzija ima četiri boda, a zadnja Češka bod.


Portugal i Turska idu direktno u osminu finala, a Gruzijci su prošli kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

 

Češka – Turska 1:2

 

Turska je povela u 51. minuti preko Calhanogloua, a Soucek je u 66. miunti izjednačio na 1:1.

 

Trijumf Turskoj osigurao je Tosun u 94. minuti.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI