Pavle Pavlović/ Ćevap političar

Pamtimo Charlesa Michela po njegovim gurmanskim turama po ćevabdžinicama Beograda i Sarajeva, a sada...


22.05.24, 19:33h

 

 


Na predstojećim izborima za Evropski parlament učestvovaće i Charles Michel, sadašnji čelnik Evropskog vijeća.


Shvatio je, da li na vrijeme, belgijski političar da su mu male šanse za neku visoku funkciju u EU kao što je imao do sada. Zato daj što daš, jer i mjesto običnog delegata u Evropsko parlamentu EU donosi dobru nafaku.


Kažu da kolege na liderskim pozicijama EU zamjeraju Michelu na slabom rezultatu rada pri posljednjoj posjeti državama regiona nam. 


Gotovo prije dvije godine u ovaj vakat predsjednik Evropskog vijeća boravio je u Beogradu i Sarajevu. Naravno, da sredi i smiri situaciju između novih državica na Balkanu. Poslije njegovog odlaska iz Srbije i BiH ništa se promijenilo nije.


Visoka posjeta jednog od najvažnijih čelnika EU pamti se jedino po njegovim gurmanskim turama po ćevabdžinicama Beograda i Sarajeva. U Srbiji mu je tajnu ćevapa objašnjavao predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić, dok je u BiH domaćica, na nižem političkom nivou, bila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, rođena Londrc.

 

charles-cevapi-vucic-karic


Ko je birao mirišljavu lokaciju uz roštilj u Beogradu nije mi poznato, ali znam da se u Šeheru pitalo ko je, molim vas lijepo, savjetovao Benjaminu Karić da visokog gosta iz Brisela vodi samo na roštiljski dim kod čuvenog Hodžića. I odakle pravo prvoj dami Sarajeva da izjavi da su ćevapi kod Hodžića najbolji. 


Jest da ih i ja visoko cijenim, ali bez suda stručnog ćevabdžijskog žirija teško se može reći koji su mljevenici, kako bi rekli gospoda sa Banskih dvora, numero uno u gradu pod Trebevićem na mutnoj Miljacki.


Ipak, nakon svega se nadam da o budućoj političkoj karijeri simpatičnog Belgijanca Michela neće odlučivati njegova ćevap turneja po Srbiji i BiH i da mu se neće obiti o glavu što je tada diplomatski vješto izbjegao odgovor na pitanje koji je ćevapčić bolji. 


Beogradski ili sarajevski?!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


BLIN
KOMENTARI