osuo po cijeloj regiji

Dačić nezadovoljan Crnogorcima: Ubijali su poturčene muslimane i sad oni govore o genocidu u Srebrenici

Front 21.05.24, 12:32h

Dačić nezadovoljan Crnogorcima: Ubijali su poturčene muslimane i sad oni govore o genocidu u Srebrenici
- Ako im se uzme tema Kosova, borba protiv Turaka, istraga poturica, Njegoš, bojim se da neće imati o čemu da guslaju, rekao je Dačić

 

 


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je političkom Sarajevu za eventualnu reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije potrebna punomoć Predsjedništva BiH i podsjetio da je prošli zahtjev za reviziju odbijen jer takve punomoći nije bilo.


Dačić je rekao da je osnovni motiv za predlaganje rezolucije o Srebrenici taj da se stvori pravni, historijski, moralni i svaki drugi osnov kako bi sutra neko osporio postojanje RS, odnosno Dejtonskog sporazuma.


On je napomenuo da je ideja političkog Sarajeva i da ponovo pokrenu pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da Srbija nije kriva za zločin u Srebrenici, te da na osnovu toga traže ratnu odštetu.


"Što se tiče revizije to je malo teža situacija zato što kada idete na sud morate da imate određene punomoći. Prošli put su pitali muslimana koji je tada dolazio: 'Imate li punomoć Predsjedništva BiH?' On nije imao i nisu mu prihvatili zahtjev za reviziju", rekao je Dačić za TV Pink, a prenosi Raport.


Prema njegovim riječima, ako takav stav bude i sada, onda revizije neće biti, ali da je sve moguće "ako sud ne bude sud, nego bude političko tijelo".


Dačić je povodom najava bivših jugoslovenskih republika da će glasati za rezoluciju o Srebrenici, rekao da to nije prvi neprijateljski stav u proteklim decenijama prema Srbiji i "prihvatanje igre" da Srbija ne smije da bude jaka, jer previše jaka Srbija njima pravi neprijatnu situaciju na Balkanu.


"Optužuju nas zbog veličine. Iako su mnogi zloupotrijebili Srbiju da im izdejstvuje slobodu, kasnije su to sve podvodili pod velikosrpsku hegemoniju", rekao je Dačić.


On je istakao da ga čudi da neki narodi ne razumiju koliko je njihova pozicija slična srpskoj i ocijenio da Crnogorci griješe ako misle da će time što će glasati za rezoluciju o Srebrenici postati dio zapadnog svijeta.


Dačić je rekao da ako bi neko u Crnoj Gori htio da tjera "mak na konac", mogao bi da kaže da je cijela njihova historija i književnost bila zasnovana na borbi protiv Turaka, da je Njegoš pisao "Gorski vijenac" na osnovu događaja iz istrage poturica, a to je ubijanje poturčenih muslimana.


"I sad oni govore o genocidu u Srebrenici, a znate li koliko je tih poturica pobijeno po Crnoj Gori. Ako im se uzme tema Kosova, borba protiv Turaka, istraga poturica, Njegoš, bojim se da neće imati o čemu da guslaju. Јe l' ima neka guslarska pjesma o ratu protiv Srba?", rekao je Dačić.


On je istakao da i makedonski narod, čija država je takođe najavila podršku rezoluciji o Srebrenici, dobro zna da im od srpskog naroda ne prijeti nikakva opasnost.


"Mi nemamo nikakve pretenzije za razliku od bugarskog naroda, koji smatra da su oni Bugari sve, od Grčke koja im ne da ime, od Albanije koja hoće da im uzme pola države i sada će neko da govori o tome da im prijeti opasnost iz Srbije", rekao je Dačić.


On je ukazao na apsurdnost argumentacije kako Sjeverna Makedonija "mora tako zbog Albanaca koji čine 20, 30 odsto stanovništva" i zapitao kako to da Crna Gora ne mora zbog 30 odsto Srba.


"To će ostati na njihovom obrazu u narednih 100 godina. Najteže je što ima i Srba koji misle tako. Ako neko misli da treba da bude Evropljanin, on misli da treba da je antisrbin, a to je potpuno pogrešno", zaključio je Dačić.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI