PRVA zabrinjavajuća REAKCIJA

Oglasila se Vlada Slovačke: Fico je u životnoj opasnosti

Front 15.05.24, 16:50h

Oglasila se Vlada Slovačke: Fico je u životnoj opasnosti
On je helikopterom prebačen u bolnicu i za sada zvanično nije saopćeno gdje je ranjen

 

Premijer Slovačke Robert Fico je životno ugrožen nakon što je u srijedu upucan i ranjen, navodi se u saopštenju objavljenom na njegovom nalogu na društvenoj mreži Facebook, javlja Anadolija.


- Pogođen je sa više hitaca i trenutno je u životnoj opasnosti - navodi se u saopštenju i dodaje da je zbog potrebe „akutne intervencije“ prevezen u Bansku Bistricu.


Kako javlja novinska agencija TASR, pokušaj atentata na Fica se dogodio kada je napadač ispalio nekoliko hitaca ispred Doma kulture u centralnom slovačkom gradu Handlova, gdje je prethodno održana sjednica Vlade.


Napadač je odmah nakon napada savladan i uhapšen, navodi se u medijskim izvještajima.


Lokalna televizija JOJ javila je da je muškarac iz masi otvorio vatru na premijera Fica kada je izašao iz zgrade da pozdravi okupljene građane.


Mnogi zvaničnici iz Evropske unije i Slovačke osudili su napad na Fica.


- Ovakvim aktima nasilja nema mjesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocjenije zajedničko dobro. Moje misli su s premijerom Ficom i njegovom porodicom - navela je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na društvenoj mreži X, osuđujući napad.


Izražavajući šok zbog incidenta, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je naveo:"Nikada ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade“.


Predsjednica Slovačke Zuzana Caputova najsnažnije je osudila napad i poželjela premijeru se što prije oporavi.


Holandski premijer Mark Rutte i rumunski predsjednik Klaus Iohannis osudili su napad na društvenoj mreži X.


"Užasnut saznanjem o pucnjavi na slovačkog premijera Roberta Fica. Želim mu potpun i brz oporavak. Oštro osuđujem takva ekstremistička djela koja ugrožavaju naše osnovne evropske vrijednosti“, naveo je Iohannis.


Rutte je istakao da je šokiran pucnjavom na njegovog dugogodišnjeg kolegu premijera Slovačke Roberta Fica.


"Želim mu puno snage, moje misli su s njim i njegovom porodicom“, dodao je Rutte.


Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je šokiran gnusnim napadom na njegovog prijatelja, premijera Roberta Fica. Dodao je da se mole se za njegovo zdravlje i brz oporavak.


"Kategorički osuđujemo napad na Roberta Fica! Želimo mu brz oporavak, a njegovoj porodici snagu i hrabrost”, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske.


Ficova ljevičarska stranka SMER pobijedila je na izborima u septembru prošle godine uz obećanje da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i zaustaviti neregularne migracije.


Fico je treći put preuzeo funkciju premijera.


On je predsjednik stranke SMER, dijela trostranačke koalicione vlade koja uključuje stranku Hlas i Slovačku nacionalnu stranku.

 

 

 


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI