inicijativa vlade sad

Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji u BiH

ŽENA iN 25.04.24, 08:44h

Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji u BiH
Asocijacija će poslužiti kao platforma za promoviranje rodne ravnopravnosti i inkluzije na državnoj razini kroz podršku i razvoj ženskih karijera u svim aspektima procesa energetske tranzicije

 

 


Na kraju prvog dana Energetskog samita 2024. u Neumu sinoć je službeno osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji čije je osnivanje inicirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Nacionalnu asocijaciju regulatora SAD-a (NARUC) i uz podršku USAID Projekta asistencije energetskom sektoru.


Asocijacija će poslužiti kao platforma za promoviranje rodne ravnopravnosti i inkluzije na državnoj razini kroz podršku i razvoj ženskih karijera u svim aspektima procesa energetske tranzicije.


Kako je istaknuto tom prigodom, dok žene čine većinu radne snage u našoj zemlji, samo šest posto žena je na vodećim pozicijama u energetskom sektoru.


Zamjenica šefa misije USAID-a u BiH Emily Krunic podsjetila je da je žurnost reformi nužna da osiguraju energetski sektor BiH i pozicioniraju energiju kao temelj stabilnosti i ekonomskog rasta.


- Moramo osigurati ženama mjesto za stolom gdje se diskutiraju, kreiraju i provode reforme kako bi imale aktivnu ulogu u kreiranju budućnosti energetskog sektora ove zemlje. Također, moramo osigurati ženama jednak pristup novim poslovima i napretku koji će Bosni i Hercegovini donijeti stabilan i siguran energetski sektor - poručila je Krunic i dodala da će ova asocijacija imati ključnu ulogu u tom procesu kroz obrazovanje, mentorstvo i zagovaranje.


- Asocijacija će transformirati sektor i otvoriti vrata novim generacijama talentiranih lidera - naglasila je.


Također je istaknula i da Vlada Sjedinjenih Američkih Država surađuje s vladama, gospodarskim  subjektima, obrazovnim institucijama i civilnim društvom širom BiH kako bi se smanjile prepreke za sudjelovanje žena u ekonomskim, političkim i društvenim aktivnostima te kako bi promovirala pozitivan doprinos žena u BiH.


- Podrška USAID misije u BiH je integralni dio ovih napora i pozivam sve da nam se pridruže - zaključila je Krunic.


Profesionalna udruženja nude mnoge prednosti svojim članovima i članicama, uključujući umrežavanje, mentorstvo i obuke. Slične asocijacije su u proteklih pet godina osnovane i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Kosovu i Srbiji.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI