izrešetan sa 11 metaka

Presuda za ubistvo Kenina Lukača na Pofalićima: Adilović, Višnjić i Murtović osuđeni na ukupno 29,5 godina zatvora

Hronika 12.04.24, 15:17h

Presuda za ubistvo Kenina Lukača na Pofalićima: Adilović, Višnjić i Murtović osuđeni na ukupno 29,5 godina zatvora
U obrazloženju presude, predsjedavajuća Sudskog vijeća Adisa Zahiragić istakla je da se radi o teškim krivičnim djelima i o osobama koje imaju bogatu prošlost kada je u pitanje činjenje krivičnih djela

 

 

U Kantonalnom sudu Sarajevo izrečena je prvostepena presuda optuženim Seadu Adiloviću, Vedadu Višnjiću i Asmiru Murtoviću koji su proglašeni krivim u slučaju ubistva Kenina Lukača 20. januara 2022. godine.

 

Sudski postupak se vodio zbog krivičnih djela ubistvo, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.


Prvostepenom presudom Adilović je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina i šest mjeseci zatvora za ubistvo Lukača, dilanje droge i neovlašteno držanje oružja, prenosi Faktor.


Višnjić je osuđen na 11 godina za ubistvo Lukača, dok je Murtović osuđen na tri godine zatvora zbog pomoći učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.


Na osnovu objavljivanja ove presude produžen im je i pritvor.


Prema presudi, Adilović i Višnjić su ispalili 11 hitaca u Lukača nakon kraćeg verbalnog sukoba i naguravanja.

 
Potom su sva trojica sjela u auto, koje je vozio Murtović, i udaljili se, te se skrivali. Ovome je prethodio verbali sukob između Murtovića i Lukača u vezi s ranijim ubistvom. Naime, ubijeni Kenin Lukač bio je prijatelj Mehmeda Ramića, ubijenog mjesec prije Lukača. Zbog ubistva Ramića je raspisana potjernica za Adelom Kabašem (ranije Murtović), bratom osuđenog Asmira Murtovića. 


Kada je u pitanju osuda za dilanje droge i za neovlašteno držanje oružja, što je stavljeno na teret Adiloviću, danas je rečeno i da je 21. januara 2022. godine, dan nakon ubistva, tokom pretresa stana kojeg je koristio pronađena veća količina droge, i to kanabisa, amfetamina, kokaina..., kao i arsenal oružja, kao što su ručne bombe, ručni raketni bacač, puške, meci, prigušivači, revolver. 


Stoga je prvostepenom presudom protiv Adilovića izrečena i sigurnosna mjera odizimanja svih ovih predmeta, kao i imovinske koristi, odnosno novčanica zatečenih tokom pretresa.

 
U obrazloženju presude, predsjedavajuća Sudskog vijeća Adisa Zahiragić istakla je da se radi o teškim krivičnim djelima i o osobama koje imaju bogatu prošlost kada je u pitanje činjenje krivičnih djela. 


Podsjetila je da im je optužnicom stavljeno na teret da je postojao dogovor da ubiju Lukača, ali da nijedan dokaz nije potkrijepio tu tvrdnju.
Kazala je da je postojala napetost zbog ranijeg ubistva Lukačevog prijatelja, ali se osvrnula i na činjenicu da su sa sobom imali pištolje i kazala da oružje nikada ne služi za odbranu. 


- Kada je došlo do ispaljenja metaka, nije im bilo dovoljno nekoliko metaka, nego 11. Udaljili su se odmah u nepoznatom pravcu i ostavili nemoćnosg Lukača - između ostalog je rekla sutkinja. 


Ponovila je da nije utvrđeno da je postojao dogovor, te da nije bio direktni nego eventualni umišljaj, ali da i on ima snagu. 


Izricanje presude u drugoj prostoriji pratili su članovi porodice ubijenog koji su napustiliu prostoriju prije nego što je izricanje završeno, negodujući zbog visine izrečene kazne. 

 

(FENA/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI