gdje je nestala

Sve se mijenja: Zašto je policija obustavila potragu za djevojčicom Dankom (2)? Istraga se okreće u drugom pravcu...

Hronika 27.03.24, 19:10h

Sve se mijenja: Zašto je policija obustavila potragu za djevojčicom Dankom (2)? Istraga se okreće u drugom pravcu...
Činjenice upućuju na druge pravce u istrazi - da nestala Danka Ilić kobnog utorka nikad nije ni bila u rejonu Banjskog polja, da se nestanak Danke Ilić nije ni odigrao na način na koji je prvobitno prijavljen...

 

 


Poslije 27 sati pretrage terena u okolini Banjskog polja kod Bora, policija je obustavila terensku potragu za nestalom Dankom Ilić (2) kojoj se svaki trag gubi od utorka popodne. Blic odgovara na pitanje zašto je pretraga terena obustavljena i šta su sljedeći koraci u istrazi slučaja koji je šokirao Srbiju.


- Dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga. Obustavljena je pretraga terena, ali je intenziviran rad na pronalasku djevojčice i neće se odustati dok dijete ne bude nađeno - kaže za Blic dobro upućen izvor.


Zašto je obustavljena pretraga terena?


U najnovijem policijskom saopštenju piše da su pripadnici MUP nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko polje i Brestovačkoj Banji obustavili dalju pretragu "s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se dJevojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara".


Pa gdje je onda nestala Danka?


Iz policijskog saopštenja se može zaključiti da policija ne vjeruje da se nestala Danka nalazi u temeljno pretraženom rejonu do čijih je krajnjih granica djevojčica stara 22 mjeseca objektivno mogla da stigne ako se kretala bez ičije pomoći.


Ta činjenica upućuje na druge pravce u istrazi.


Na primjer:


- da je neko oteo Danku Ilić i odveo je iz kasnije pretraženog rejona,


- da nestala Danka Ilić kobnog utorka nikad nije ni bila u rejonu Banjskog polja,


- da se nestanak Danke Ilić nije ni odigrao na način na koji je prvobitno prijavljen.


Kako će policija nastaviti istragu i potragu za nestalom Dankom?


Blic saznaje da policija sada provjerava privatne živote i kontakte svih članova porodice. Ponovo se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku djeteta - vrijeme kobnog događaja, kuda su se kretale prije nestanka, gdje se majka kretala poslije nastanka...


Treba istaći da činjenica da policija ispituje poteze svih članova porodice, pa i majke i oca koji je bio na poligrafskom ispitivanju, ne znači da su oni za bilo šta krivi.


- Ova potraga je trajala od juče, a kada rezultata nema, onda mora da se proširuje istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili djetetu, već se jednostavno tome pribjeglo jer dijete nije nađeno u terenskoj pretrazi - kaže za Blic detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije.


Od Dankine majke je, prema saznanjima Blica, već uzet mobilni telefon i poslat na vještačenje. Pratiće se kakva je bila komunikacija i drugih članova porodice u posljednje vrijeme, s kim su i kada razmjenjivali poruke i pozive. Provjeravaće se i nalozi na društvenim mrežama, mail adrese, koje su sajtove posjećivali...


Treba još jednom naglasiti da ovaj pravac istrage ni na koji način ne znači da je bilo ko u širem okruženju porodice, komšije i prijatelja kriv za nestanak Danke. Naprotiv, njihovi privatni kontakti mogu da pomognu istrazi da se, na primjer, otkrije uloga neke treće osobe u koju sada niko ne sumnja.


- Sve to se radi kako bi se našao trag koji bi mogao da pomogne u pronalasku djeteta. Posebno će se obratiti pažnja na to kakva poznanstva članovi porodice imaju u Srbiji i inostranstvu, istraživaće se putovanja... Mora da se ode u sitne detalje, jer sada se pokušava da se otkrije da li istraga vodi u drugom pravcu - kaže Novaković.


Kako je nestala Danka Ilić...


Danas je objavljeno i saznanje da policija u istrazi provjerava privatni život porodice. To je neophodno i zbog činjenice da su okolnosti nestanka Danke Ilić i dalje nejasni.


Evo kako je Dankina majka Ivana Dragomirović opisala trenutak nestanka:


- Živimo u Boru. Dovela sam ih (u Banjsko polje) da se malo istrče i prošetaju. Moji su porijeklom odavde i kao dijete sam tu često boravila. Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dvije godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što prije nađemo!


Milan Ilić, deda nestale Danke, ispričao je šta on zna o momentu nestanka:


- Supruga mog sina je bila sa djecom u pojati svog oca. On je mene pozvao. Tako smo saznali. Danka je zlatno dijete, mirno, ćutljivo, dobro dijete koje može da priđe svakome, neće da odbije, ne drči se.


Okolnosti nestanka Danke Ilić otvaraju brojna pitanja:


- Kako je djevojčica koja tek u maju puni dvije godine nestala tako brzo?


- Ako jeste, kako je još brže umakla potrazi na stotine policajaca i spasilaca?


- Da li postoji mogućnost da ju je neko namamio, odveo na prevaru, kidnapovao, o čemu dalje možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI