ZAMKE U TRGOVINAMA

Trgovci varaju, ali trik s kolicima nikad ne biste otkrili: Za lažne gramaže i popuste svi znaju

Biznis Klub 11.03.24, 12:44h

 Trgovci varaju, ali trik s kolicima  nikad ne biste otkrili: Za lažne gramaže i popuste svi znaju
Četvrti trik je mijenjanje rasporeda robe na policama kako bi se kupcima omogućilo dodatno kupovanje dok traže proizvode koje žele

 

Je li vam se ikada dogodilo da se zaputite u trgovinu kako biste kupili samo najosnovnije potrepštine, samo da biste na izlasku shvatili kako ste napunili puna kolica svakakvim namirnicama i potrepštinama? Ako je vaš odgovor da, postoji mogućnost da ste nasjeli na jedan od brojnih trikova kojima se trgovci koriste kako bi vas natjerali da potrošite više, piše Dnevno.hr.

 

Konstantno premještanje robe s jedne police na drugu, kako bi ljudi iznova tražili ono što im treba i usput kupili ono što im nije ni palo na pamet, jedna je od čestih zamki kojima se služe prodavači u cijelom svijetu.

 

Ako ste mislili da su se mlijeko i jaja slučajno našli na kraju marketa, prevarili ste se. Trgovci ove životne potrepštine namjerno stavljaju na kraj kako bi potrošači morali proći kroz cijelu trgovinu kako bi došli do njih i usput bili uhvaćeni kako kupuju nešto što im u tom trenutku možda i ne treba.

 

Svježe voće i povrće na ulazu u trgovinu tu je s razlogom jer se kupnjom u startu kupac potiče da se odvaži potrošiti nešto novca, a ne nezdravu hranu.

 

Trgovci dobro znaju da mnogi roditelji u kupovinu dolaze s djecom, pa se trude da mališanima slastice na policama uvijek budu nadohvat ruke, a za kinder jajima često moraju čučnuti. Još samo da vidimo tu mamu ili tatu koji će se uspjeti izvući bez suza i galame, a da mališanima ne kupe ono što im je zapelo za oko.

 

Trgovci često primjenjuju trikove kako bi potaknuli veću potrošnju kod nas: Prvi trik je pakiranje skupih proizvoda poput pršuta u teži, masniji papir. Drugi trik je podizanje cijena, a zatim davanje popusta kako bi se stvorio dojam uštede. Treći trik uključuje korištenje magneta na vagama na tržnicama kako bi se izmjerila veća težina proizvoda.

 

Četvrti trik je mijenjanje rasporeda robe na policama kako bi se kupcima omogućilo dodatno kupovanje dok traže proizvode koje žele. Peti trik je postavljanje slatkiša na visini dječjih očiju kako bi se potakla veća prodaja. Osim toga, nigdje nema izlaza iz trgovine osim kod blagajne, što ograničava opcije kupaca i potiče ih da naprave dodatne kupovine.

 

 

Zakidanje na gramaži, kao i prekucavanje roka trajanja namirnica kupcima dobro je poznat trik, no ono čega većina možda nije svjesna jest da su košarice i kolica sve veće i veće, što je psihološka igra trgovaca koji su shvatili da njihovim povećanjem povećavaju prodaju i to za 40 posto.

 

Nastavak čitajte na linku.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI