POZNATI BH. METEOROLOG

Sladić nema dobre vijesti pogotovo za Sarajlije: Ovaj dan će biti jedan od najkišovitijih

Hronika 26.11.23, 16:47h

Sladić nema dobre vijesti pogotovo za Sarajlije: Ovaj dan će biti jedan od najkišovitijih
Intenzivnijih padavina bit će u centralnim i jugozapadnim područjima Bosne te u Hercegovini, što bi bilo dovoljno da po trenutnim izračunima prognoznih modela, Sarajevo prebaci cifru od 200 litara po kvadratnom metru

 

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić kazao je da se u utorak treba očekivati novi val padavina uslovljen premještanjem ciklonalnog polja preko sjevernog dijela Balkanskog poluostrva, a s obzirom na postavku atmosferske hladne fronte koja se premješta na juhoistok, te okomito na položaj mlazne struje preko centralnog i južnog dijela Bosne i Hercegovine, očekuje se jači upper forcing mehanizam.

 

- Upper forcing mehanizam produbljuje visinsku dolinu, a procesi iznad i ispod djeluju u opoziciji - drugim riječima, fronta kao da udara u zid dok ga ne probije - želi se pomjeriti na jugoistok, ali je mlazna struja, snažna vrpca vjetrova na visini, usporava u toj zamisli, što generiše sporopokretne i uske linije nestabilnosti. Mehanizam djeluje i na prisilnije spuštanje hladnijeg zraka prema podlozi koje pojačava ohlađivanje zraka, kondenzovanje i intenzitet padavina - naveo je Sladić.

 

 

Intenzivnijih padavina bit će u centralnim i jugozapadnim područjima Bosne te u Hercegovini, što bi bilo dovoljno da po trenutnim izračunima prognoznih modela, Sarajevo prebaci cifru od 200 litara po kvadratnom metru i svrsta se u red tri najkišovitija novembra otkako postoje mjerenja, ističe Sladić.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI