ADMIR ZUKAN ZA DEPO PORTAL

Šta naš čeka u Budimpešti: Koji bh. karatisti su među favoritima za medalje na Svjetskom prvenstvu?

Sport 24.10.23, 12:47h

Šta naš čeka u Budimpešti: Koji bh. karatisti su među favoritima za medalje na Svjetskom prvenstvu?
Svjesni smo da će konkurencija biti izuzetno jaka, ali vjerujemo u sposobnosti naših sportista da se nose sa izazovima. Imamo talentovanu ekipu koja je spremna dati sve od sebe na tatamiju i boriti se za medalje - kaže Admir Zukan, generalni sekretar Karate saveza BiH

 

 

Pred nama je još jedno Svjetsko prvenstvo u karateu, koje počinje danas u Budimpešti i traje do 29. oktobra. BiH predstavlja ukupno 21 reperezentativac - 11 karatistkinja i 10 karatista. Hoće li se i sa ovog međunarodnog takmičenja, kao i mnogo puta do sada, vratiti sa medaljama?


Ako je suditi po pripremama i formi naših takmičara, razloga za očekivanje dobrih rezultata ima dosta...  


- Naši sportisti su posvetili mnogo vremena i truda kako bi se pripremili za ovaj veliki događaj i vjerujemo da će ostvariti zapažene rezultate. Naša ekipa je prošla kroz intenzivan trening program, imali smo četiri ciklusa priprema koje su uključivale tehničke, taktičke strategije i fizičku pripremu. Imali smo i nekoliko pripremnih takmičenja na kojima su naši reprezentativci pokazali odličnu formu i ostvarili značajne rezultate - kaže za DEPO Portal Admir Zukan, generalni sekretar Karate saveza BiH. 


Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za seniore učestvuje 1.051 takmičar iz 103 zemlje.


- Svjesni smo da će konkurencija biti izuzetno jaka, ali vjerujemo u sposobnosti naših sportista da se nose sa izazovima. Imamo talentovanu ekipu koja je spremna dati sve od sebe na tatamiju i boriti se za medalje... Imamo nekoliko takmičara koji su bilježili zapažene rezultate na međunarodnom nivou u zadnjem periodu, a to su: Anes Bostandžić u kategoriji borbe + 84 kg, Nejra Sipović - 55 kg, Emina Sipović - 61 kg, Hamza Turulja -75 kg, Pavle Dujaković - 60 kg, Mahir Džuho i Rijad, ali kao i uvijek, u sportu se sve odlučuje na tatamiju - navodi Zukan.
 

bh-karatisti-sp-budimpesta-2023

 

Također, on pojašnjava i da je karate vrlo nepredvidiv sport i rezultati se mogu promijeniti u trenutku. 


- Iako je ovo mlada i perspektivna ekipa koja u prosjeku ima 20 godina, naši takmičari su svjesni izazova koji ih očekuju i spremni su se suočiti s njima. U svakom slučaju, mi kao reprezentacija smo ponosni na naše sportiste i vjerujemo u njihovu sposobnost da se bore za medalje. Bez obzira na konačne rezultate, znamo da će naši takmičari dati sve od sebe i predstavljati Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način. 


Podsjećamo, uoči odlaska seniorske karate reprezentacije BiH na SP u Budimpešti, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić održali su sastanak sa predstavnicima Karate saveza BiH. Tom prilikom dogovorena je podrška reprezentativinim karate selekcijama na predstojećem takmičenju, ali i unaprjeđenje uslova za razvoj ovog vrhunskog sporta u Kantonu Sarajevo.


O podršci nadležnih institucija na nivou države, entiteta i kantona, Zukan kaže da ona postoji, no ipak ističe kontinuiranu podršku koju KS BiH dobija od Ministarstva kulture i sporta KS.  


- Što se tiče nadležnih institucija, postoji određena podrška sa državnog i federalnog nivoa, ali posebno moramo naglasiti da postoji kontinuirana podrška Ministarstva kulture i sporta KS za takmičare iz Kantona Sarajevo i dovoljna je za kvalitetno reprezentovanje države BiH. Bez podrške Ministartsva kulture i sporta KS i resornog ministra upitan bi bio odlazak svakog sportiste iz Kantona na međunarodna takmičenja - ističe Admir Zukan u razgovoru za DEPO Portal.

 
Naši karate reprezentativci istakli su se na brojnim međunarodnim takmičenjima i zadnjih godina osvojili značajne medalje. Imamo nekoliko sportista koji su u svojim kategorijama osvajali medalje na balkanskim, evropskim, svjetskim prvenstvima, kao i Svjetskim i mediteranskim igrama. Njihovi uspjesi su donijeli veliku radost i ponos našoj zemlji... Ne sumnjamo da će tako biti i ovoga puta, na SP u Budimpešti.

 

Pročitajte još:
Bolja strana BiH/ Znate li koji je najtrofejniji bh. sport? Medalje pljušte, ali njihovi se uspjesi najčešće svode samo na brojke...

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI