BOLJA STRANA BIH

Znate li koji je najtrofejniji bh. sport? Medalje pljušte, ali njihovi se uspjesi najčešće svode samo na brojke...

Sport 23.10.23, 12:20h

Znate li koji je najtrofejniji bh. sport? Medalje pljušte, ali njihovi se uspjesi najčešće svode samo na brojke...
Pred nama je još jedno Svjetsko prvenstvo u karateu, koje sutra počinje u Budimpešti. BiH predstavlja ukupno 21 reperezentativac - 11 karatistkinja i 10 karatista. Hoće li se i ovoga puta okititi medaljama, ostaje da se vidi

 

 

 

Na 50. evropskom prvenstvu u karateru za kadete, juniore i U21 takmičare, koje je održano od 3. do 5. februara ove godine u kiparskoj Larnaci, bh. karatisti okitili se se sa jednim zlatom, dva srebra i jednom bronzom, u konkurenciji 48 zemalja... 


Na Balkanskom prvenstvu za djecu, održanom u maju ove godine, u konkurenciji od 11 balkanskih zemalja i 1345 takmičara, naše selekcije ukupno su osvojile čak 40 medalja, od kojih osam zlatnih, devet srebrenih i 23 bronzane medalje... 


Sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u karateu koje je održano u turskoj Konyi, bh. karatisti vratili su se sa četiri medalje, od čega je bila jedna srebrena i tri bronzane...


Uspjesi koji se (ne) vide


Navedeni podaci samo su dio kontuinuiranog uspjeha i rezultata koje bh. karatisti postižu na velikim međunarodnim takmičenjima, ali oni se najčešće svode samo na brojke koje u javnosti prolaze nezapaženo ili traju iznimno kratko, iako karate (u tišini) slovi za najtrofejniji bh. sport.   


- Lično smatram da bi novinari i mediji trebali biti prisutniji na svim takmičenjima na kojima nastupa naša reprezentacija, na koje bi trebali putovati sa našim reprezentativcima te bi na taj način i informisanje javnosti bilo kvalitetnije - ističe Armin Čampara, trener i sekretar KK Sensei, jednog od brojnih uspješnih karate klubova u Kantonu Sarajevo. 

 

karate-sensei-1


Tačnije, u Kantonu Sarajevo postoji ih više od 25, dok u Bosni i Hercegovini egzistira preko 200 karate klubova koji su izuzetno uspješni na međunarodnoj sceni. Klubovi koji rade u Sarajevu su također među najboljim klubova u BiH, a među njima su: Champion, Okinawa, Novi Grad, Akademija A. Odžaković, Perfekt, Sambon... 


- Karate je izuzetno koristan sport u više segmenata. Treniranje karatea omogućava djeci stvaranje izuzetnih motoričkih sposobnosti, razvoj snage, brzine, povećanje samopouzdanja, discipline, socijalizacije. Djeca se kroz ovaj sport uče sportskom ponašanju, kako se nositi sa pritiscima, podnijeti i pobjedu i poraz. Treniranje karatea omogućava djeci psihofizički razvoj, upoznavanje i druženje sa ostalom djecom, kako ne bi svo slobodno vrijeme provodili uz digitalne uređaje i u virtuelnom svijetu - pojašnjava za DEPO Portal Armin Čampara. 


Dodaje i da je najbolje vrijeme za početak bavljenja karateom u uzrastu oko šeste godine života, ali i da je primijetno da sve više ima još mlađih polaznika.

 

karate-sensei-2


A kako karate djeluju na formiranje jedne mlade ličnosti?


- Karate utiče na fizičko i mentalno osnaživanje jedne mlade osobe, disciplinuje njen karakter i dovodi do porasta samopouzdanja, što za posljedicu ima mirniji karakter, izbjegavanje i kontrolu konfliktnih situacija, bolji osjećaj za pravdu i zaštitu slabijih od sebe - pojašnjava Čampara. 


FInansijska podrška (ni)je dovoljna

 
Uoči odlaska seniorske karate reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić održali su sastanak sa predstavnicima Karate saveza BiH. Tom prilikom dogovorena je podrška reprezentativinim karate selekcijama na predstojećem takmičenju, ali i unaprjeđenje uslova za razvoj ovog vrhunskog sporta u Kantonu Sarajevo.

 

karate-sensei-3
Karate klub Sensei osnovan je 1996. godine u Sarajevu. Osnivači su Merita Tirić Čampara i Mensur Sladić. 
Klub je osnovan sa ciljem da se djeca i mladi nauče karate vještini, da se nauče samoodbrani i da se talentovana djeca usmjere ka sportskom karateu i nastupu na takmičenjima.  
Kroz klub je prošlo nekoliko hiljada članova, a trenutno u klubu kontinuirano radi oko sto članova. Sa djecom radi devet trenera, koji su majstori karate sporta, a većina njih su i sami bili članovi ovog kluba. 
Klub je tokom svog 28-godišnjeg postojanja iznjedrio nekoliko desetina karate majstora, trenera i sudija u karateu te veliki broj takmičara i takmičarki, reprezentativaca i osvajača medalja sa raznih takmičenja. 

Kontinuirana podrška Karate savezu BiH postoji, međutim da li je ona i dovoljna? S druge strane, kontinuirana podrška za većinu klubova ne postoji. Svaki se klub "snalazi" jer ne postoji sistemsko rješenje, a uglavnom se finansiraju od članarina...


- Moramo napomenuti pomoć koju dobijamo od Ministarstva kulture i sporta KS, koji prepoznaju naše projekte te nam svake godine pomažu simbolično, ali je za nas to izuzetno značajno. Zadnjih godina Općina Novo Sarajevo također prepoznaje i finansijski podržava projekte našeg kluba, posebno projekat koji se tiče vršnjačkog nasilja, koji je trenutno u toku, a koji je izuzetno značajan za lokalnu zajednicu i za djecu školskog uzrasta - navodi Armin Čampara.


Očekivanje novih medalja


Pred nama je još jedno Svjetsko prvenstvo u karateu, koje sutra počinje u Budimpešti. BiH predstavlja ukupno 21 reperezentativac - 11 karatistkinja i 10 karatista.

 

bh-karatisti-sp-budimpesta-2023

 

Hoće li se i ovoga puta okititi medaljama, ostaje da se vidi.  No, u to uopće ne sumnjamo...

 

Ali će vjerovatno i novi uspjeh, ako ga bude, tek samo na kratko bljesnuti u bh. javnosti. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI