Šta je prihvatljivija opcija?

Ne dajte se zavarati: Ovo su tri najčešća mita o bezdimnim alternativama

Lifestyle 18.10.23, 12:44h

Ne dajte se zavarati: Ovo su tri najčešća mita o bezdimnim alternativama
Razotkrivanje ovih često prisutnih mitova o smanjenju štete od pušenja otvara vrata za napredak prema svijetu bez dima

 

 

U nedavno objavljenom članku, Brian King, Direktor Centra za proizvode od duhana  u Agenciji za hranu i lijekove (FDA), otvorio je vrata za edukaciju potrošača o relativnim rizicima duhanskih proizvoda. Ideja je jednostavna: informisanjem ljudi da određeni duhanski proizvodi nose manji rizik od tradicionalnih cigareta - kao što su uređaji koji zagrijavaju duhan - mogli bi se značajno smanjiti rizici nastanka oboljenja povezanih s pušenjem.

 

U nastavku vam donosimo tri najrasprostranjenija mita o bezdimnim alternativama po riječima Briana Kinga.

 

1. MIT: Bezdimne alternative sadrže jednake količine opasnih materija kao i cigarete 

 

Ovo jednostavno nije istina. Naučnici su detaljno proučili postotak štetnih materija koje bezdimne alternative ispuštaju. Tako su došli do rezultata koji pokazuju da neke bezdimne alternative cigaretama koje zagrijavaju duhan oslobađaju do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete koji nastaje sagorijevanjem duhana.

 

2. MIT: Svi duhanski ili nikotinski proizvodi jednako su štetni za vas

 

Postoji spektar rizika koji objašnjava relativni rizik između različitih proizvoda sa duhanom ili nikotinom. Cigarete i drugi  proizvodi koji sagorijevaju duhan nalaze se na najopasnijem dijelu spektra. Međutim, rizici značajno padaju kod bezdimnih alternativa. Ovi proizvodi približavaju se razini rizika povezanih s upotrebom nikotinskih zamjenskih terapija.

 

3. MIT: Bezdimne alternative ne pomažu u prestanku pušenja cigareta 

 

Nedavno provedeno kliničko istraživanje koje je objavljeno u američkom E-ClinicalMedicine žurnalu razmotrilo je brojne studije o ovoj temi i utvrdilo je da se zamjenom cigareta tj. korištenjem bezdimnih alternativa povećava vjerovatnost uspješnog ostavljanja cigareta.

 

Razotkrivanje ovih često prisutnih mitova o smanjenju štete od pušenja otvara vrata za napredak prema svijetu bez dima. Kako mitovi blijede, otvara se put prema značajnim promjenama za milione odraslih pušača i, konačno, prema javnozdravstvenom cilju – svijetu bez cigareta. 

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI