vrlo korisno povrće

Dr. Solaković pojašnjava: Kako bjelančevine graška pomažu u borbi protiv dvije po život opasne bolesti?

Lifestyle 27.06.23, 09:18h

Dr. Solaković pojašnjava: Kako bjelančevine graška pomažu u borbi protiv dvije po život opasne bolesti?
Grašak je odavno poznata napirnica s optimalnom količinom bjelančevina, dijetnih vlakana, vitamina i niskim sadržajem masnoća i holesterola

 

 

 

 

U jednoj od svojih posljednjij objava na Facebooku dr. Emir Solaković govori o važnosti bjelančevina koje se nalaze u grašku, a koje su vrlo kosrisne u borbi protiv dvije opasne bolesti.


- Bjelančevine koje sadrže grašak mogu Ti poslužiti kao dodatak hrani u borbi protiv visokog krvnog pritiska i hronične bubrežne insuficijencije (otkazivanje bubrega) - dvije po život vrlo opasne bolesti, koje narušavaju zdravlje miliona ljudi širom svijeta.
Grašak je odavno poznata napirnica s optimalnom količinom bjelančevina, dijetnih vlakana, vitamina i niskim sadržajem masnoća i holesterola - navodi u FB postu.


Pominjući istraživanja na Univerzitetu u Manitobi, dalje piše:


- Oni su hranili laboratorijske miševe bjelančevinama dobivenim iz graška. Na kraju osme nedjelje eksperimenta, zahvaljujući ekstraktu graška, zabilježen je pad krvnog pritiska. Tako je utvrđeno da bjelančevine graška imaju značajnu ulogu u sprečavanju oštećenja bubrega i održavanju normalne vrijednosti krvnog pritiska - pojašnjava dr. Solaković.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI